НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград реализира дейностите, финансирани по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“

МОДУЛ „КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ КАТО ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“

На 29.06.2022 г. се финализираха основните дейности в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, организирани по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

Учебни часове по БЕЛ и час на класа от учебния план с учениците от 8 – ми, 9 – ти, 10 – ти и 11-ти клас се проведоха в културни институции – Народен театър „Иван Вазов“ и НЧ „Отец Паисий – 1893“ – Велинград.

От 9.00 ч., в НЧ „Отец Паисий – 1893“ – Велинград, всички ученици от гимназията, заедно със своите преподаватели и класни ръководители, имаха възможност да видят един от най-новите български филми, посветен на младата и талантлива поетеса Петя Дубарова.

Заглавието на филма „Петя на моята Петя“ е подходящ избор за аудиторията с подчертано ученическата си тематика и конфликтност, взета от училищния живот.

Творчеството на Петя Дубарова е част от учебния план по БЕЛ в 12 – ти клас. Името на авторката, както и трагичната ѝ съдба, провокират интереса на учениците, самите те поставят много въпроси и дискутират проблематиката на нейното творчество. След прожекцията на филма, докоснати от емоцията на киното, съчетана с тяхната проблематика, ученици и учители продължиха разговорите по темата от филма за сложните и отговорни отношения между училището, семейството и обществото.

По-късно през деня учениците от десетите и единадесетите класове, класните им ръководители и преподавателите по БЕЛ – госпожа Стефанова и Пашова се включиха в еднодневна учебна екскурзия с цел посещение на постановката „Големанов“ от Ст. Л. Костов в Народен театър „Иван Вазов“ – София. Обучението се провежда в учебни часове по БЕЛ, свързани с темата за развитието на българската литература между двете световни войни. Авторът и творчеството му са свързани с най-добрите образци на комедията като литературен жанр и комедиографията.

Достолепната театрална обстановка в залата и постановката под режисурата на Стоян Радев, с участието на Георги Мамалев в главната роля, на Ева Тепавичарова, на Бойка Велкова и целият актьорски състав успяха да завладеят вниманието, да спечелят бурните аплодисменти на учениците, част от театралната софийска публика.

За да умее да се наслаждава на театъра, човек трябва да е художествено образован. При първата среща на учениците с големия театър възприехме максимата, че всяка постановка поражда желанието за други. Мотивирахме учениците си като добра публика с идеята, че изкуството трябва да достигне до душите на младите хора, но и душите трябва да са готови за това. А театралите казват, че театърът обича всички и ги чака в залата.

Театърът умее да възпитава публиката и в този смисъл учениците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ бяха искрени и новопосветени почитатели.

Изказваме благодарност за съдействието от страна на НТ „Иван Вазов“ – София и НЧ „Отец Паисий – 1893“ – Велинград за съвместната дейност по проекта!

Коментари:

коментара