НПГГС „Христо Ботев“ гостува на Клуб Епаньол Бретон

Велинградската група с председателя на КЕБ Катя Стефанова и Йоан Уюров

Горещият 29 август 2020 (събота) постави началото на едно обещаващо партньорство между Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград и Клуб Епаньол Бретон (КЕБ) – България.

Представителна група от гимназията, ръководена от зам.-директора инж. Надежда Ганчева получи специална покана от организаторите и посети специализираната изложба на клуба, проведена в района на Димитровград.

Катя Стефанова

Ключова роля за контактите с КЕБ изигра бившия възпитаник на НПГГС „Христо Ботев“ Йоан Уюров. Той безспорно е най-младата надежда на клуба, действащ съдия и участник на Световното първенство в Ниш, Сърбия 2019.

Възпитаникът на НПГГС „Христо Ботев“ Йоан Уюров работи целенасочено с породата бретон епаньол

Велинградската група бе приветствана лично от председателя на КЕБ г-жа Катя Стефанова. Организацията е основана в началото на 2010 г. и е пълноправен член на Българската републиканска федерация по кинология /БРФК/ и на Световния клуб на породата епаньол бретон /AICEB/. Катя Стефанова пък е единственият действащ международен съдия за породата в България.

КЕБ проведе полеви тест за вродени качества (TAN) на младите кучета от породата. Това бе и първото от поредицата събития за деня. Зам.-директорът инж. Надежда Ганчева, инж. Цветан Чечев, инж. Найден Петров и инж. Филип Устабашиев, заедно с шестима ученици от НПГГС „Христо Ботев“, проследиха с подчертан интерес изпитанието за младите кучета от породата епаньол бретон на възраст до 24 месеца.

В следобедните часове всички се пренесоха в землището на село Малко Асеново, община Димитровград. В м. „Аланката“ се проведе специализираната изложба епаньол бретон. В нея се включиха над 40 кучета със стопаните им.

Авторитетно жури начело с д-р Христо Кънев оценяваше участниците. Освен с дългогодишната си работа като ветеринарен лекар, той е популярен и също като автор и водещ на предаването „За кинологията с д-р Кънев“, което се излъчва по АГРО ТВ. Д-р Кънев е и председател на Национален клуб Български барак.

Д-р Христо Кънев

Катя Стефанова изнесе специализирана лекция по обща кинология и за породата епаньол бретон пред групата от НПГГС „Христо Ботев“. Председателят на КЕБ бе модератор и на дискусия, в която активно се включи и д-р Христо Кънев.

Катя Стефанова отбеляза в своето изложение, че всяка порода е специфична, но не пропусна да посочи основните предимства на бретон епаньола.

„За мен това е мултифункционално куче. Живее прекрасно в урбанизирана среда и е лесно за обучение“, отсече световнопризнатата в тази област Катя Стефанова.

„Имаме 6-кратен световен шампион при служебните кучета“, допълни тя.

„Трябва да изберете куче, което да задоволява вашите потребности“, отчете Катя Стефанова пред аудиторията.

Председателят на КЕБ у нас отдаде важно значение и на правилното движение на кучето. С конкретни примерни схеми тя разгърна темата за баланса на движението.

Д-р Христо Кънев насочи дискусията към основната цел – селекционния преглед на породата. Водещият по АГРО ТВ аргументира и необходимостта от родословие.

Инж. Надежда Ганчева връчи на Катя Стефанова и д-р Христо Кънев тениски на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград и луксозното издание, посветено на 70-годишния юбилей на училището.

Клуб Епаньол Бретон връчи индивидуални сертификати на преподавателите и учениците за участието им в Димитровград.

КЕБ работи за развитието и запазването на породата Епаньол бретон в България, както и за нейното популяризиране. Клубът насърчава отглеждането на родословни кучета с добри работни и екстериорни качества. Клубът е отворен за всички любители на породата „епаньол бретон” – кучето, което със своята сила, чар и интелект непрестанно доказва, че не са важни количествените измерения, а качествените постижения.

Интересът към кинологията в последните години е напълно естествен, защото по новите учебни планове съвсем скоро предстои учениците на НПГГС „Христо Ботев“ да изучават дисциплината, а преподавателите на гимназията са част от авторския колектив, който ги е изработил. Освен това гимназията направи и първа стъпка в тази посока като през 2018 г. издаде книга за обучение на ловното куче.

Коментари:

коментара