Не само преподавател, а единица мярка за спортни успехи

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград винаги се е славела с едно от своите неизчерпаеми богатства – преподавателите. Всеки един учител оставя трайна диря през годините и остава в сърцата на своите ученици завинаги.

Новата учебна година започна по-различно за един емблематичен преподавател на гимназията – Димитър Муртин. Учителят по физическо възпитание и спорт тръгна към нови предизвикателства, но преди това организира през месец септември вълнуващо тържество за колектива на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Трудно е да се опише и обхване мащабно един 19-годишен неуморен труд, посветен на образованието и спорта. Особено, когато става дума за личност като Димитър Муртин, който е сред преподавателите, които също така са и възпитаници на гимназията.

Едва на 16 години (през 1972 г.) играе първия си официален мач в мъжкия отбор на Чепинец, а съперник на велинградчани е Свобода (Пещера). През 1975 г. Димитър Муртин е част от състава, добил право да играе за трети път в „Б“ РФГ. Кариерата му включва общо 163 мача и 20 гола с екипа на Чепинец в професионалната втора дивизия. Димитър Муртин е част от звездния велинградски тим, отстранил на 18 февруари 1978 г. на стадиона в Карлово елитния Левски-Спартак в четвъртфинален мач от турнира за Купата на Съветската армия (5:3 след прод. и дузпи; 1:1 в ред. време).

Значението на Димитър Муртин за училището много точно успя да характеризира инж. Стефан Шулев. Директорът на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград не спести похвали за свършеното от преподавателя по физическо възпитание в последните 19 години.

Значимите моменти от спортната история на гимназията с богат снимков материал през годините пък представи инж. Филип Устабашиев – главен секретар на комисията за спорт и извънкласни дейности към НПГГС „Христо Ботев“.

Разбира се, не бе подминато и петото място на националните финали на ученическите игри по футбол – най-значимият успех, извоюван през 2015 г. от тандема Димитър Муртин – Георги Кривулев.

С огромни благодарности към ръководството и колектива на училището се обърна и Димитър Муртин. Спортният специалист отчете, че е работил изключително добре с всички през изминалите 19 години.

„Продължавам да се чувствам част от този колектив. Ще присъствам с удоволствие и на бъдещи събития, особено тези, свързани с туризма. Вече реализирам плановете ми за бъдещето. Има много неща, които трябва да свърша. Бъдете здрави, позитивни и все така добър колектив. Ръководството на гимназията за мен винаги е било образец в работата“, заяви пред присъстващите Димитър Муртин.

Ние сме сигурни, че Димитър Муртин още много години ще бъде съветник и помощник на ръководството и колектива на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, защото има опит, сили, знания и енергия да бъде безкрайно полезен.

Коментари:

коментара