Национално състезание по ловна стрелба, старинно оръжие и уникална трофейна изложба впечатлиха възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

Щандът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград отново впечатли със стил и качество

Интензивен, динамичен и ползотворен се оказа 25 март 2023 г. за групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Ученици от гимназията под ръководството на своя преподавател по професионална подготовка, инж. Филип Устабашиев посетиха поредица от събития, включени в програмата на 27-то Международно изложение „Природа, лов и риболов“.

Първата спирка за представителната група от Националната ПГГС „Христо Ботев“ бе стрелбищния комплекс „Сокол“ в село Труд, обл. Пловдив. Лицензираното съоръжение бе домакин на Националното състезание по ловна стрелба в дисциплината „скийт“. В атрактивната надпревара взеха участие общо 9 отбора от НЛРС-СЛРБ, ИАГ, Държавните горски предприятия и др. Традиционната проява се организира НЛРС – СЛРБ и ИАГ.

Групата наблюдава с интерес динамичното състезание на стрелкови комплекс „Сокол“. Учениците от 9 и 10 клас имаха възможност да се срещнат и с управителя на стрелбището и главен съдия на състезанието, Георги Балджиев. Той им разказа за историята на комплекса и им разкри тайните на ловната стрелба.

Стрелбище „Сокол“съществува от 1981 г. Построено е във връзка с провеждането на Световното ловно изложение в гр. Пловдив през 1982 г. Съдържа две площадки за „скийт“. Функционира също съоръжение за стрелба в дисциплината „трап“, както и най-големия полигон в Южна България за стрелба с нарезно оръжие до 150 м като коридорите са 4 бр.

Следващата дестинация за групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ бе Международния панаир в Пловдив. Там се откриха нови перспективни хоризонти за младите възпитаници на гимназията.

Още с пристигането си в зоната на панаира, групата се насочи към образцовия щанд на Националната ПГГС „Христо Ботев“, ръководен от зам.-директора инж. Надежда Ганчева и учениците Петко Дамов и Камен Кондев. Гимназията бе единственото средно учебно заведение, което се представя на престижния форум. Именно оттам стартира и обиколката на международната изложба за възпитаниците на гимназията.

Учениците на гимназията гостуваха специално на щанда на Лесотехнически универститет – гр. София.

В страхотна атракция се превърна и посещението на Исторически музей на открито на Национално дружество „Традиция“, клон Пловдив. Там любезен домакин на групата от страна на патриотичното движение бе г-н Ангел Годжев – дипломиран възпитаник на гимназията. Той разказа за въоръжението по нашите земи, а разказът му обхващаше внушителен период от 5000 г. преди Новата ера до Втората световна война. А за да бъде по-ясно, на масата имаше ярки представители на характерните оръжия за отделните исторически отрязъци, които предизвикаха значителен интерес. Всеки можеше да ги пипне, да се снима с тях, да научи за произхода и историята им. 

Невероятни моменти за учениците осигури и Националната изложба на ловни трофеи, подредена в палата 7. Акцент на тазгодишното издание на изложението е отбелязването на 125-та годишнина от създаването на организираното ловно движение в България, представлявано от НЛРС – СЛРБ, „Природозащитната роля на ловеца“.

Колекцията, подготвена от НЛСР – СЛРБ включва 612 уникални трофея от 11 вида дивеч – благороден елен, елен лопатар, сърна, муфлон, дива свиня, вълк (черепи и кожи), черепи от чакал, лисица, язовец, черен пор, белка. Учениците се докоснаха до ценните трофеи, сред които и действащият световен рекорд от трофей на благороден елен от 1990 г., както и останалите национални шампиони при основните видове дивеч. Инж. Устабашиев разказа интересни факти, свързани с постиженията на трофейното дело в България.

Националната трофейна изложба на паднали дивечови рога, която ще остане отворена за посетители до приключването на Седмицата на гората (9 април).

Вълнуващият 25 март 2023 г. със сигурност ще остане незабравимо преживяване за възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Коментари:

коментара