Националната ПГГС „Христо Ботев“ отбеляза патронния си празник, филмът „Ботев“ със специална премиера във Велинград

На 2-ри юни отдаваме почит на големия поет и революционер Христо Ботев и на всички борци, загинали за свободата и независимостта на България. За Националната ПГГС „Христо Ботев“ този ден е не само тържество на изгряващата свобода, но и патронен празник. В двора на училището в 8.30 часа сутринта се събраха преподаватели, ученици и гости.

Празникът започна с церемония по посрещане на знамето на професионалната гимназия и издигане на националния флаг под звуците на химна.

Инж. Надежда Ганчева, зам.-директор , приветства присъстващите и представи официалните лица.

Сред официалните гости на събитието бяха д-р Костадин Коев – кмет на община Велинград, Исмаил Моллов – заместник-кмет и Мариана Зинкова – началник на отдел „Хуманитарни и социални дейности“.

Много емоционалност и тържественост в празничния ден внесе словото, посветено на живота и делото на Христо Ботев, подготвено от г-н Георги Кривулев, преподавател по история.

С думи на благодарност към ръководството, учителите и учениците се обърна кметът на Велинград д-р Костадин Коев. Градоначалникът подчерта националната значимост и авторитет, извоюван от НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Д-р Коев засвидетелства своята почит към падналите за свободата на България и отправи посланието си, да пазим в себе си духа на Ботев и онази искра, която ни прави истински достойни българи.

Цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на училището поднесоха ученици от всички класове, последвани от директора инж. Стефан Шулев, д-р Костадин Коев и неговия екип, като и зрелостниците от випуск 2022 Атанас Китов и Костадин Ачев.

Тържеството продължи с вълнуващ рецитал, поднесен от учениците Еми Кейбашиева, Юлиана Клянцева и Димитър Балтаджиев от 11 „б“ клас, с художествени ръководители на г-жа Марина Богданова и г-жа Росица Пашова. Ученическото представяне ни върна към непобедимия дух на Ботев и загиналите за свободата на България.

Ученикът от 9 „б“ клас Иван Ганчев прочете своето есе, посветено на Ботев: „Подвигът – завет към потомците“, отличено като най-доброто сред писмените работи в неговата възрастова група.

Няма нищо по ­– вълнуващо на такъв ден от сведените в почит и мълчание глави на учениците и техните учители, от вдигнатите погледи към издигащия се национален трибагреник, от искреното слово на учителя и стиха на младите му последователи.

И нищо друго не държи по – здраво основите на едно училище, както духа на неговите учители и ученици.

По време на тържеството награди и грамоти бяха връчени на ученици, постигнали високи резултати в обучението си.

Грамоти за участие в залесителна кампания получиха четирима ученици – Катерина Бързакова (10 „а“), Еми Пашомова (10 „б“), Милчо Спасов (10 „а“) и Илко Самоходов (10 „б“).

С грамоти и награди за доблестната си постъпка бяха отличени Давид Попов и Иван Иванов. Двамата ученици от 8 „в“ клас откриха луксозен мобилен телефон на централна улица във Велинград и веднага го предадоха в местното полицейско управление.

Високите спортни постижения донесоха отличия за Иван Ганчев (волейбол) и Иван Ръджов (плуване), ученици от 9 „б“ клас.

За отлично представяне в училищното състезание „Олимпиада по орнитология“ бяха наградени учениците Анелия Лещарова (8 „в“), Камен Кондев (9 „а“), Александър Гърков (8 „в“) и Кристиян Синапов (8 „б“).

Огромно признание получиха двамата най-изявени възпитаници на гимназията, завърнали се преди броени дни от Бургас от участие в Националната олимпиада по орнитология и първенци в училищния кръг от надпреварата. Иван Нейков завоюва бронзов медал, а съученикът му от 8 „в“ клас Петко Шуманов зае осмото място в България.

Специална грамота и награда бе връчена на г-жа Марина Богданова, която със своя висок професионализъм и обич към професията, не спира да вдъхновява учениците и своите колеги.

Тържеството завърши традиционно под звуците на песента „Хубава си, моя горо“, химн на лесовъдите.

Отбелязването на патронния празник продължи в киносалона на НЧ “Отец Паисий – 1893″. Ръководството на НПГГС „Христо Ботев“ подари премиерна прожекция за учениците и колектива на гимназията на новия български филм „Ботев“.

Видеото проследява пътя на гениалния поет и революционер от Румъния до безсмъртието му във Врачанския балкан. Филмът в препълнената зала бе изгледан от възпитаниците на гимназията  с вълнение и гордост от изключителния подвиг на Христо Ботев, чиито думи: „Няма власт над оная глава, която е готова в името на свободата да се отдели от раменете си“, остава завинаги в сърцето на свободолюбивата личност. Режисьор на филма е Максим Генчев, а в ролята на Ботев успешно се превъплъщава младият актьор Деян Жеков.

Достоен завършек на един ден – празник-тържество на духа на човека и неговия неутолим копнеж по свободата!

Коментари:

коментара