Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград отбеляза Световния ден на книгата и авторското право

В първия ден от седмицата учениците от 8-ми до 10-ти клас взеха участие в открит урок, посветен на 23 април-  Световен ден на книгата и авторското право. Инициативата бе вдъхновена от възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград и реализирана с помощта на учителите и ръководството на гимназията.

Преподавателят по български език и литература, г-жа Росица Пашова представи презентация, чиято цел бе да запознае учениците с възникването и историята на Деня на книгата и авторското право. Основната цел на учредяването му е популяризирането на книгите и четенето сред подрастващите.

„Ученици, книгата е прозорец, през който може да полетите към светове, които никога не сте посещавали. Тя е верен приятел, на когото можете да се доверите. Ако не четете – започнете, а ако вече сте редовни читатели, не спирайте.“ – сподели г-жа Пашова.

С желание и отдаденост споделиха впечатленията си от любими книги учениците Ясена Хаджиева от 9А, Албена Мезинова, Петър Манолов от 9Б, Анелия Лещарова от 9В, Илиана Трендафилова, Йорданка Терзиева, Йорданка Трендафилова, Спасимир Методиев от 10 А клас. Богатството на жанрове и теми, впечатлиха  аудиторията.

Възпитаниците на НПГГС показаха, че освен бъдещи пазители на гората, са отговорни млади хора, които милеят за чистотата на родния език и обичат да обогатяват знанията и уменията си като четат книги.

Заместник-директорът инж. Надежда Ганчева изказа своята благодарност към госпожа Пашова за организираното от нея събитие по повод  Световния ден на книгата и авторското право, като същевременно  насърчи учениците да четат, защото това е единственият начин да разширят своя мироглед, да станат добри и стойностни хора и специалисти в областта на горското и ловното стопанство. Инж. Ганчева отбеляза, че чрез обичта към книгата и четенето ще се намали функционалната неграмотност сред подрастващите.

И да не забравяме думите на английския философ и писател Франсис Бейкън: „книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

Коментари:

коментара