Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград създаде ново зелено богатство по случай Седмицата на гората

На 7 април 2023 (петък) педагогическите специалисти на Националната ПГГС „Христо Ботев“ залесиха 21 фиданки от атласки и хималайски кедър.

Инициативата е част от програмата на лесовъдската колегия на гимназията по случай Седмицата на гората 2023. Инж. Надежда Ганчева – зам.-директор и вдъхновител на проведените до момента мероприятия по този повод под мотото: „Довери се на лесовъда“, покани целият екип от педагогически специалисти да се включат в последната инициатива „Да създадем красиво и зелено богатство за нашето бъдеще“.

Директорът на училището, г-н Георги Янчев с готовност и желание подкрепи идеята и взе лично участие в събитието.

Всеки от педагогическите специалисти се включи в залесяването на фиданка. Дръвчетата са произведени и отгледани в разсадника на училището. Изборът на дървесен вид не е случаен. Кедрите, както гласи една древна легенда са символ на дълголетието, здравината и мъдростта. Много автори били увлечени от величието на дървото.

Целият кедър (игличките, смолата, кората, ядките и др.) има висока степен на фитонцидност. Един хектар от кедрова гора за 24 часа отделя повече от 30 кг органични вещества, които имат огромна бактерицидна сила. Количеството има ключова роля за подобряването на въздуха в градска среда.

В залесяването активно участва и кмета на община Велинград, д-р Костадин Коев. Градоначалникът оказа съдействие при намирането на терен за осъществяване на зелената инициатива.

Пристигайки на мястото, инж. Ганчева обясни, че от трите предложени терена, които е огледала с общинския лесовъд, Алекс Бошнаков, е избрала този, който е труден, нуждаещ се от зеленина и същевременно се намира в подножието на Кръстта и близо до централната част на града.

Инж. Ганчева обясни значението на това място и припомни, че зачимяването преди 6 години бе реализирано от нея, инж. Цветан Чечев и възпитаници на гимназията – ученици от дневна и задочна форма на обучение.

Кмета поздрави лесовъдите от Националната ПГГС „Христо Ботев“ с професионалният им празник, поздрави и целият екип на училището, и специално благодари на инж. Ганчева за нейната инициативност и професионализъм, като изказа и своето удовлетворение, че е имал възможността да бъде част от нещо толкова смислено и нужно на града ни.

Инж. Ганчева прие поздравите от д-р Костадин Коев, както и тези на колегите от общообразователния сектор към лесовъдите в училището и не пропусна да изкаже благодарност за активното им и отговорно отношение при реализирането на всички дейности през изминалите дни от Седмицата на гората.

Създаденото днес с общите усилия на всички учители от Националната ПГГС „Христо Ботев“ ще остане нашият зелен завет за велинградчаните и гостите на града.

„Горди сме със създаденото днес и ще продължим да следваме нашите принципи. Да водим с личен пример и винаги зад думите ни да има дела!“, отбеляза инж. Надежда Ганчева.

Коментари:

коментара