Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград отбеляза Деня на Ботев и своя патронен празник

На 2-ри юни отдаваме почит на големия поет – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

На 2-ри юни ученици и учители, заедно с гостите на тържеството, се поклониха в мълчание и с почит пред патрона на гимназията.

Празникът започна с церемония по посрещане на знамето на професионалната гимназия и издигане на националния флаг под звуците на химна.

Инж. Надежда Ганчева, зам.-директор , приветства присъстващите и представи официалните лица.

Сред официалните гости на събитието бяха д-р Костадин Коев – кмет на община Велинград, чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев – ректор на Лесотехнически университет – гр. София, зам.-ректорите проф. д-р Боянка Желязова и доц. д-р Нено Тричков, доц. д-р Мариус Димитров – декат на Факултет „Горско стопанство“ при ЛТУ, старши експертите към РУО – гр. Пазарджик г-жа Ваня Апостолова и г-жа Албена Димитрова, доц. д-р Христо Михайлов – ръководител на катедра „Ловно стопанство“ при ЛТУ, инж. Мирослав Маринов – зам.-директор на ЮИДП – гр. Сливен, инж. Йордан Палигоров – началник на отдел „Инвентаризация и планиране“ към ИАГ, инж. Величко Драганов – директор на УОГС „Георги Аврамов“ – с. Юндола, дългогодишните преподаватели в гимназията инж. Катя Метанова, г-жа Цветанка Тошева, инж. Христо Белухов и инж. Ася Линчева.

Цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на училището поднесоха ученици от всички класове, г-н Георги Янчев – зам. директор,  д-р Костадин Коев, инж. Мирослав Маринов, инж. Катя Метанова, г-жа Цветанка Тошева, инж. Ася Линчева и представители на випуск 2021 от задочна форма на обучение.

Много емоционалност и тържественост в празничния ден внесе словото за Христо Ботев, подготвено от г – жа Ирина Аврамова. Ученическият рецитал с участието на Еми Кейбашиева и Димитър Балтаджиев от 10 „б“ клас и Йоана Ибчева от 11 „а“ клас под ръководството на г-жа Марина Богданова, ни върна към непобедимия дух на Ботев и загиналите за свободата на България.

Няма нищо по ­– вълнуващо на такъв ден от сведените в почит и мълчание глави на учениците и техните учители, от вдигнатите погледи към издигащия се национален трибагреник, от искреното слово на учителя и стиха на младите му последователи.

И нищо друго не държи по – здраво основите на едно училище, както духа на неговите учители и ученици.

Изпълненият с поредица от събития празничен ден продължи с откриване на разширения и обогатен с нови животински видове зоокът.

Директорът инж. Стефан Шулев се върна към богата историята на съоръжението, разположено в двора на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Той припомни, че дивечоразвъдникът е създаден през далечната 1964 г. и първоначално в него са били настанени 3 вида. След демократичните промени съществуването му е прекратено, за да бъде възобновен през 2000 г. чрез първия проект, реализиран на територията на община Велинград. Днес зоокътът е дом за общо 19 вида бозайници и птици.

Лентата по време на откриването на новата част имаха честта да прережат инж. Стефан Шулев, д – р Костадин Коев и доц. Христо Михайлов.

Високите гости се запознаха отблизо и със стрелбището на гимназията. Точен мерник с пневматично оръжие демонстрираха доц. Нено Тричков и доц. Христо Михайлов.

По повод 60 – годишния юбилей на инж. Шулев, гостите и екипа на НПГГС „Христо Ботев“ се събраха в конферентната зала.

За своята всеотдайна работа като ръководител на екипа от професионалисти, наложили името на националната гимназия, като успешен модел на авторитетна и динамично развиваща се институция,  инж. Шулев получи заслужено признание.

В своето поздравление за юбилея д – р Костадин Коев благодари на инж. Шулев за отличното партньорство на училището с община Велинград, в резултат на което професионалната гимназия модернизира и подобри условията за обучение и връчи Почетен плакет на юбиляра.

Ректорът на Лесотехнически университет чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев удостои от името на академичното ръководство инж. Стефан Шулев за заслуги в областта на лесовъдското образование с Почетния знак на ЛТУ и запозна присъстващите със съдържанието на поздравителния адрес, който му връчи. През 2021 г. Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград придоби статут на асоциирано училище към Лесотехническия универститет – гр. София.

Инж. Йордан Палигоров бе упълномощен от ИАГ да връчи Златна значка и Почетен знак на Изпълнителна агенция по горите.

Инж. Мирослав Маринов награди инж. Стефан Шулев от името на Югоизточното държавно предприятие – гр. Сливен със Златна значка и Почетен плакет.

Представителите на Регионалното управление по образование – гр. Пазарджик, г-жа Ваня Апостолова и г-жа Албена Димитрова връчиха Поздравителен адрес и Почетен плакет от името на МОН.

Със стилен букет инж. Катя Метанова честити юбилея на своя ученик инж. Шулев.

Събитието продължи с много емоционален поздрав от екипа на гимназията и искрените благодарности на инж. Шулев за оказаното внимание.

В края на тържеството присъстващите бяха поканени на коктейл и на по чаша бяло вино споделиха празника с инж. Стефан Шулев. Паметни моменти предизвика и разрязването на юбилейната торта за случая, която изобразяваше модернизираната сграда отвън на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Коментари:

коментара