Младите орнитолози на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград отново са сред най-добрите в България

Дирекцията на Природен парк „Персина“ – гр. Белене бе авторитетен домакин на тазгодишния финален кръг от Олимпиадата по орнитология. Националното състезание се организира за втора поредна година от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), след като преди това подобно образователно събитие не бе провеждано в продължение на цели 13 години.

Общо 133 ученици от V до VIII клас от цялата страна се включиха в първия кръг, а най-добрите 20 се класираха за финалния етап.

По традиция място сред най-добрите отново, както и през 2022 година, заслужиха и осмокласници от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. До финалния кръг в гр. Белене достигнаха четирима възпитаници на училището – Рамадан Сулейман, Венци Хаджиев, Петко Тетимов и Асен Кадьов. Поради неотложни ангажименти Петко и Асен не успяха да участват в заключителния етап от надпреварата, но със сигурност резултатите им са повод за гордост.

В крайна сметка Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе представена в олимпиадата край р. Дунав от Рамадан Сулейман и Венци Хаджиев, предвождани от преподавателите по професионална подготовка инж. Филип Устабашиев и инж. Иван Дулев.

На 22 април (събота) групата майсторски се справи с преодоляването на внушителната 350-километрова дистанция от Велинград до Белене. След пристигането си и настаняването в хотела, разположен в непосредствена близост до брега на р. Дунав, дойде ред и за заслужена почивка преди неделното състезание.

Точно в 10:00 ч. на 23 април, в отлично подготвения посетителски център на ДПП „Персина“ финалистите заеха своите места. Участниците в Националната олимпиада по орнитология премериха знания в два етапа. В първия решаваха тест с продължителност 60 минути, а във втората част трябваше да демонстрират практическите си познания за разпознаване на 30 вида птици.

В паузата между двата кръга бе организирана любопитна среща с д-р Руско Петров – управител на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в гр. Стара Загора. Преподавателят в Тракийски университет, чийто голям син също бе сред финалистите, разказа за дейността на центъра, в който в момента са настанени общо 462 броя птици. Много любопитни погледи събраха „специалните гости“ – обикновения мишелов Мишо и черношипата ветрушка Владо. Двете птици се срещнаха отблизо с най-добрите млади орнитолози в България в един наистина вълнуващ епизод на общуване.

Веднага след приключване на двата кръга, Свилен Чешмеджиев от БДЗП обяви крайните резултати. Церемонията по награждаването стартира в обратен ред според окончателното класиране на финалистите, който бяха наградени от Свилен Чешмеджиев и от инж. Стела Лазарова – директор на ПП „Персина“ – гр. Белене.

На 11-а позиция се нареди Венци Хаджиев, а вторият представител на Националната ПГГС „Христо Ботев“, Рамадан Сулейман завърши на 10-о място. Резултатите на двамата осмокласници в условията на убийствена конкуренция заслужават само адмирации.

Драматичната надпревара за първото място бе спечелена от 11-годишния Николай Димитров от Стара Загора, който освен голям фен на птиците показа енциклопедична подготовка и в областта на ентомологията. Втората позиция в престижното състезание зае неговата връстничка Вероника Павлова от София. Третото място заслужи Деница Савовска, също от София.

По време на визитата си в гр. Белене групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ натрупа ценна информация за ПП „Персина“, представена лично от директора му, инж. Стела Лазарова.

Природен парк „Персина“ е уникален за България и е единствен по българското поречие на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавски влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка. Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров – о. Персин, дал името на Природния парк. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км.

Природен парк „Персина“ е обявен на 4 декември 2000 година с обща площ 21 762,2 ха. Разположен е на територията на три общини: Никопол, Белене и Свищов. Уникалността и голямата значимост на Комплекс Беленски острови е причината, поради която е обявен за най – голямото по площ Рамсарско място в България.

На територията на Природен парк „Персина“ са описани 475 вида висши растения, 162 от тях са тясно свързани с наличието на вода. В Парка се срещат около 1100 животински и над 770 вида безгръбначни с 35 вида охлюви и 16 вида миди. Най-голямото богатство на парка са птиците. Описани са над 200 вида и почти всички имат консервационен статус.

Олимпийският отбор на НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград заедно с инж. Стела Лазарова (ПП „Персина) и Свилен Чешмеджиев (БДЗП)

Националната олимпиада по орнитология излъчи своите герои, сред които отново са и възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Училището все по-убедително се утвърждава и като школа по орнитология под методичното ръководство в тази професионална област от страна на преподавателския екип в лицето на инж. Филип Устабашиев и инж. Иван Дулев. Двамата продължават да селектират активно не един и двама таланти през последните години. Неслучайно преподавателите ни бяха отличени от БДЗП за своя принос във връзка с провеждането на мащабното събитие. Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на неправителствената организация. Мащабите на събитието в миналото се измерват с участието на над 10 000 ученици от цялата страна.

Олимпиадата цели да събуди интереса към птиците и природата у възможно най-голям брой млади хора. Опитът през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и защитата на природата.

Национална олимпиада по орнитология 2022

Коментари:

коментара