Младите кинолози на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград с поредна изява в ДЛС Тракия

ДЛС Тракия бе домакин на последното за годината клубно мероприятие на Клуб Епаньол Бретон – България. Киноложкото събитие се проведе на 10 декември 2022 г. по официалния регламент на FRSH на територията на ЛСУ „Виница-Градина“.

Официална покана за събитието получи и Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Представителната ни група бе ръководена от преподавателите по професионална подготовка инж. Филип Устабашиев и инж. Иван Дулев. В нея бяха включени седем ученици от IX до XII клас с подчертан интерес към ловната кинология – Ангел Груев, Димитър Балтаджиев, Камен Кондев, Красимир Джалев, Петко Дамов, Спасимир Методиев и Иван Нейков.

Участие в мащабната проява, която премина при стриктното спазване на международно утвърдените правила, взеха 27 кучета от цялата страна. Те бяха от породите епаньол бретон (16 клубни кучета) и 11 елитни ваймаранери.

Съдийският състав по покана на Клуб Епаньол Бретон – България включваше шестима арбитри – Катя Стефанова (международен съдия, председател на КЕБ), Бурхан Дерели (Турция), Тончо Милев, Георги Захариев, Живко Делчев и Рангел Пърчев.

Отлично подготвените ловни полета на територията на ЛСУ „Виница-Градина“ посрещнаха ловците от цялата страна, придружавани от техните верни четирикраки съотборници. Участниците от породата бретон епаньол бяха разделени на две батерии по 8 кучета.

Своят огромен талант по време на турнира „Св. Хуберт“ демонстрира инж. Йоан Уюров, който се включи с две кучета. Възпитаникът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, който е считан закономерно за една от големите надежди на КЕБ, изключително успешно съчетава развъдната и състезателната дейност с породата епаньол бретон. Неговата кариера със сигурност ще бележи нови върхове, както на национално, така и на международно ниво, сигурни са експертите в кинологията.

Учениците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград получиха възможност да проследят тура на участниците заедно със съдиите във всяка от батериите. Жест, който подчертава високото място и спечелено признание на учебното заведение при провеждането на мероприятия от подобен ранг. Да не забравяме, че преди години по този път премина и днешната голяма надежда на КЕБ и възпитаник на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, инж. Йоан Уюров.

Победител в големия финал (бараж) стана Атанас Узунов с Gertrude Hunting Celebration, а при дамите първото място завоюва Гергана Делчева с L-Aron Tiga Bendida.

Изключително интересно премина и надпреварата при ваймаранерите, където титлата си оспорваха 11 кучета.

Групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград научи интересни подробности за късокосместата порода от един от най-известните развъдчици на породата у нас – инж. Николай Тодоров. Породата има дългогодишна история, датираща още от XIX в. Особено популярна е в Германия, Австрия и др., където само аристократи са притежавали тези кучета. Ваймаранерите са изключително интелигентни животни. От представителите на седма породна група единствени нямат кръв на пойнтер. Универсални кучета са за лов, защото с успех може да се ползват за дребен, за едър дивеч и за кръвоследна работа.

Дългогодишният ловец Станимир Станчев представи на групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград своите две кучета. По-голямото е шампион на породата в България и многократен шампион в няколко европейски страни, а младото е само на 5-месечна възраст.

Победител при породата ваймаранер стана тандема Калин Балджийски и Мургаш от Янина Вила.

Специално за учениците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе проведена интересна демонстрация на екстериорна изложба за породата бретон епаньол. Съдията Рангел Пърчев разясни основните моменти и изисквания, свързани с протичането на тура.

В края на изпълнения с невероятна динамика и емоции ден, настъпи моментът за награждаването на групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Специално внимание засвидетелствува г-жа Катя Стефанова, председател на КЕБ, инж. Йоан Уюров и Рангел Пърчев – едно от утвърдените имена в съдийската комисия.

Г-жа Стефанова изрази задоволството си от успешното и дългогодишно сътрудничество между Клуб Епаньол бретон – България и Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. На първо място тя подчерта отличната комуникация и работа с инж. Надежда Ганчева, зам.-директор на гимназията. За сътрудничеството и подкрепата при провеждането на турнир „Св. Хуберт“ за ловци с кучета, работещи със стойка, КЕБ присъди Благодарствена грамота на инж. Надежда Ганчева. Поради неотложни ангажименти, инж. Ганчева не успя да присъства на церемонията и грамотата получи инж. Филип Устабашиев, който благодари от името на инж. Ганчева за високата оценка.

КЕБ награди с грамоти учениците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ и техните преподаватели инж. Филип Устабашиев и инж. Иван Дулев. Спонсорите от ALDAGON също връчиха индивидуални награди на учениците и техните учители. Групата получи и комплект от последните издания на списание „Лов и куче“.

В съботния ден младите възпитаници на Националната ПГГС „Христо Ботев“ отново се докоснаха до магията на ловната кинология, която със сигурност ще печели и в бъдеще много нови приятелства и почитатели.

Коментари:

коментара