Лидерско място за НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград в Националната викторина „НАТУРА 2000 и хищни птици“

Учениците от НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград завоюваха първото място сред участници от 40 училища в България

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград е победител в Националната викторина „НАТУРА 2000 и хищни птици“. В атрактивната надпревара, предназначена за ученици от VIII и IX клас се включиха над 450 участници от 40 учебни заведения в страната. Организаторите от сдружение „Зелени Балкани“ отчетоха най-висок среден резултат, получен от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Училището ни бе представено от внушителна група от 19 ученици. Деветокласничката Габриела Апостолова е единствената в страната с максимален резултат от 151 точки. Всички тези успехи в областта на орнитологията и природозащитата идват след целенасочената работа на преподавателя по професионална подготовка инж. Филип Устабашиев.

Поредните впечатляващи постижения на учениците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград накараха организаторите от „Зелени Балкани“ лично да гостуват в училището ни на 8 юни и да наградят участниците във викторината. Събитието бе подробно отразено и от екип на ХОБИ ТВ.

Поредицата от дейности на територията на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе открита в конферентната зала на гимназията. Заместник-директорът инж. Надежда Ганчева представи пред аудиторията гостите от „Зелени Балкани“, Богдана Андонова и Любка Гюрова, както и ръководителят на учениците, постигнали поредния успех, инж. Филип Устабашиев.

В началото на събитието се проведе беседа за екологична мрежа „Натура 2000“ – ползи и възможности, които дава мрежата за обществото и основни дейности по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“. Модератор бе Богдана Андонова, която е специалист комуникации по проекта. Подчертано внимание беше отделено на един от целевите видове по проекта – прилепите. Централно място в дискусията бе запазено и за отбелязването на 30 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000″ в Европейския съюз – един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. 

Интересна и полезна бе и презентацията, свързана с проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“. Административният секретар Любка Гюрова запозна присъстващите в залата в детайли с работата, която извършват служителите на терен, в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, с трудностите, през които преминават лешоядите, за да можем да им се насладим, виждайки ги в небето над България. По-късно бе излъчен и филма „Хроники на една сбъдната мечта“ – Част II , посветен на повелителите на небето и създаден специално по този проект през 2022 г.

Церемонията по награждаването на участниците в Националната викторина „НАТУРА 2000 и хищни птици“ се състоя в двора на училището.

Безапелационен победител в тазгодишното издание на викторината стана Габриела Апостолова (9 „а“ клас), следвана от Петко Шуманов (8 „в“ клас) и Раим Кавлаков (9 „б“ клас).

Рекордните 19 ученици (11 момчета и 8 момичета) от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград взеха участие в инициативата. Всички получиха грамоти за участие и различни предметни награди от екипа на „Зелени Балкани“. Със специална награда бе отличен и техния амбициозен преподавател инж. Филип Устабашиев. По всичко личи, че Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград вече е убедителен лидер в страната и в подготовката на учениците в областта на орнитологията. Още едно признание, което подчертава националното значение на гимназията със 73-годишна история и успехи.

Коментари:

коментара