Легендарно състезание се завърна и донесе олимпийски медал за Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

Финалистите в Националната олимпиада по орнитология

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград записа авторитетно и запомнящо се представяне във финалния кръг от Националната олимпиада по орнитология.

Атрактивното състезание бе възобновено след 13-годишна пауза от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Осмокласниците Петко Шуманов и Иван Нейков заслужиха правото да участват във финалния етап на олимпиадата след отлични изяви в първия кръг на надпреварата. Двамата възпитаници на преподавателя по ловно стопанство инж. Филип Устабашиев се класираха сред най-добрите 22 ученици от цялата страна.

Заключителната част от състезанието се проведе на емблематично място – Природозащитен център „Пода“. Местността, разположена в южния край на Бургас, е едно от малкото места в Европа, където на площ от едва 1 кв. км са установени 315 вида птици – ¼ от всички видове на Стария континент!

Тук е единствената по Българското черноморско крайбрежие смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.

Участниците във финала на Националната олимпиада по орнитология премериха знания в два етапа. В първия решаваха тест с продължителност 60 минути, а във втората част трябваше да демонстрират практическите си познания за разпознаване на 20 вида птици.

Веднага след приключване на двата кръга, организаторите от БДЗП обявиха крайните резултати.

Бронзовото отличие отпътува за Велинград благодарение на феноменалното представяне на Иван Нейков. Почетното осмо място в убийствената конкуренция пък завоюва Петко Шуманов. Двамата ученици от 8 клас на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград заслужават само и единствено суперлативи за изявите си. Точно Иван и Петко се представиха и най-силно на проведената през месец март 2022 г. олимпиада в гимназията.

„Всички финалисти в състезанието, посветено на птиците трябва да се считат вече за победители“, подчертаха организаторите от БДЗП.

Изключително зареждащо бе и приветствието от един от основателите на БДЗП и главен двигател на ПЦ „Пода“, д-р Петър Янков. Известният учен-орнитолог поздрави всички участници и заяви, че ще бъде много радостен ако някои от участниците продължат природозащитното дело.

Д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков, под чиято научна редакция преминават редица безценни издания, посветени на птиците, пожела много успехи на екипа на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Националната олимпиада по орнитология ще бъде запомнена и с още едно ключово измерение – неподправеното приятелство, възникнало между финалистите от цялата страна. Изключително приятно впечатление с представянето си направи най-малкият участник – Йоан Петров. Четвъртокласникът от НПМГ – гр. София впечатли с познанията си за птиците и финишира на четвърто място, но заедно с учениците ни Иван Нейков и Петко Шуманов, оформиха експертно трио, което с лекота разпознаваше дори и най-трудните видове птици в ПЦ „Пода“.

Националната олимпиада по орнитология излъчи своите герои, сред които са и възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Училището, което все по-ярко се превръща и в доказана школа по орнитология под методичното ръководство в тази професионална област от страна на преподавателя инж. Филип Устабашиев, който продължава да селектира не един и двама таланти през последните няколко години.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира Олимпиада по орнитология, насочена към ученици от V до VIII клас от цялата страна. Олимпиада по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на БДЗП. Провеждана е в периода от 1999 г. до 2008 г. с подкрепата на Регионалните инспекторати на Министерството на образованието и науката и с участието на над 10 000 ученици от цялата страна. Олимпиадата цели да събуди интереса към птиците и природата у възможно най-голям брой млади хора. Опитът през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и защитата на природата.

Коментари:

коментара