„ЛЕВСКИ ПРЕД ТУРСКИТЕ ВЛАСТИ И СЪДА“

Една разказана история за онова време, която се превърна в история и за нашето време.

На 19-ти февруари, денят в който преди 147 години поробените тогава българи загубиха своята надежда за свободата, отново стана повод за един родолюбив урок в НПГГС „Хр. Ботев“ – Велинград.

Името на Левски събра в конферентната зала на гимназията учители  и ученици  по повод поредното събитие: „Изкуството и историята за Левски“ – съвместен проект на клуб „Училище за театър“ по проект „Подкрепа за успех“, г-н Георги Кривулев – преподавател по история, г-жа Недялка Стефанова – преподавател по БЕЛ и ръководител на клуба, Исторически музей – Велинград и Национално дружество „Традиция“ – „РОДОПЧАНИ“ – Велинград.

За публиката в залата участниците в клуба пресъздадоха част от последния разпит на Левски  в съдебната зала. В ролите:

Дякон Левски  – Петър Пухалев от 12 а клас

Председател на съда – Георги Марков от 12 а клас

Членове – Илия Бързински и Емил Кейбашиев от 12 б клас

В съда Левски беше „охраняван“  от Юсуф Съртев – 12 в клас, отново едно колоритно присъствие, без реплики, но в турска носия.

За автентичното звучене на кратката театрална импровизация допринесоха костюмите от онова време, предоставени от председателя на „РОДОПЧАНИ“ г-н Узунов.

Красивите момичета от клуба – Деница Баракова, Еми Кейбашиева, Юлиана Клянцева – 9 б клас и Фатима Кейбашиева – 12 б клас  в емоционален разказ описаха последните часове от живота на Левски, по спомени на Стоян Заимов и други негови съратници. Този разказ завърши с думите:

„На другата сутрин гробът беше празен.“

С различните  хипотези и изследвания около загадката с гроба на Левски  ни запозна г-н Георги Куманов от Историческия музей. Неговото изложение показа на учениците, че историческото знание се обогатява през годините, а фактите, с които дава своите оценки за времето, личностите и събитията, трябва да се доказват и аргументират.

Присъстващите в залата имаха възможност да видят филма „Истината за Васил Левски  по думите на баба Ванга“ – още една хипотеза, но и послание, че ще намерим гроба, когато си оправим държавата.

Инж. Цветан Чечев, от името на ръководството на гимназията, подари на Исторически музей, на сдружение „РОДОПЧАНИ“ и всички класове календара „Възраждане“ с картини от известния художник Васил Горанов.

Денят завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Левски при НЧ „Васил Левски  – 1904″ от ученици и учители на гимназията.

147 години от смъртта на Васил Левски – една дата в календара, която в НПГГС „Хр. Ботев“ намери своето осмисляне и преосмисляне. Защото датите не просто се отбелязват с поредната цифра, а получават съдържание и дух  чрез знанията и родолюбието на учениците.

Коментари:

коментара