Клуб Епаньол Бретон България проведе революционен „Св. Хуберт“ в ДЛС „Тракия“

Възпитаникът на Националната ПГГС „Христо Ботев“, инж. Йоан Уюров за пореден път фокусира вниманието със силните си изяви

ДЛС Тракия бе авторитетен домакин на Национален турнир „Св. Хуберт“ по официалния регламент на FRSH. Събитието, проведено на 24 септември 2022 г., се организира за първи път в България по международно утвърдените правила от Клуб Епаньол Бретон България. Право на участие в него получиха ловци с кучета, работещи със стойка от породата Епаньол бретон. Организацията на мащабното събитие бе поверена на Иво Уюров, зам.-председател на КЕБ.

Официална покана за събитието получи и Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Представителната ни група бе ръководена от зам.-директора инж. Надежда Ганчева. В нея бяха включени ученици с подчертан интерес към ловната кинология, както и преподавателят по професионална подготовка инж. Филип Устабашиев.

Отлично подготвените полета на територията на ЛСУ „Чекерица“ посрещнаха ловци от цялата страна, придружавани от техните верни четирикраки съотборници. Общо 14 тандема се включиха в първото издание на националния турнир по правилата на FRSH. Участниците бяха разделени на две батерии.

Съдийското ръководство бе възложено на Катя Стефанова, Рангел Пърчев, Георги Захариев и Живко Делчев. Арбитрите се справиха авторитетно и безпристрастно със задълженията си и допринесоха за празничната атмосфера. Председателката на КЕБ България, Катя Стефанова е единственият наш международен съдия за породата и отдавна се ползва със заслужено световно признание в тази професионална сфера.

Изключителен талант по време на турнира „Св. Хуберт“ демонстрира дипломираният наскоро от Лесотехнически университет, инж. Йоан Уюров. Възпитаникът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград изключително успешно съчетава развъдната и състезателната дейност с породата епаньол бретон. Неговата кариера със сигурност ще бележи нови върхове, както на национално, така и на международно ниво, сигурни са експертите в кинологията. Инж. Йоан Уюров премери сили с конкуренцията в първата батерия със Zinaida Tiga Bendida. Във втората нашият възпитаник се включи в надпреварата с две кучета – Senior du Pont de Cauhet и Paris del Sacha Petrovich.

Победител в големия финал (бараж) стана Атанас Узунов с Gertrude Hunting Celebration, следван от Гергана Делчева с L-Aron Tiga Bendida, която бе единствения световен шампион, участващ в турнира.

Третото място в малкия финал пък завоюва Димитър Николов с Nora-Dara Tiga Bendida, а на четвърта позиция завърши Михаил Залъмов с Oyra Bendida.

След приключването на турнира КЕБ проведе и полеви тест за вродени качества (ТАН). Изпитанието бе успешно издържано от три млади кучета от породата епаньол бретон.

По време на турнира „Св. Хуберт“ групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград проведе серия от полезни срещи. Специално внимание получи от председателя на КЕБ, г-жа Катя Стефанова, която определи провеждането на дебютното издание на Св. Хуберт по правилата на FRSH като „революционно събитие“. Тя подчерта, че регламентът изравнява участието на ловеца и кучето с по 50 точки.

Учениците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград получиха възможност да проследят тура на участниците заедно със съдиите във всяка от батериите. Жест, който подчертава високото място и спечелено признание на учебното заведение при провеждането на мероприятия от подобен ранг. Да не забравяме, че преди години по този път премина и днешната голяма надежда на КЕБ и възпитаник на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, инж. Йоан Уюров.

В съботния ден учениците безспорно се докоснаха до магията на ловната кинология и по-конкретно до надпреварата за кучета, работещи със стойка по системата „Св. Хуберт“. Много висок емоционален и професионален заряд им донесе и общуването с инж. Йоан Уюров. Поредният млад и перспективен възпитаник, който вече все по-убедително разнася славата на Националната ПГГС „Христо Ботев“.

Велинградската група се запозна отблизо със модерен лицензиран автомобил за превоз на кучета, включващ всички екстри – от отоплителна система до душ за къпане и необходимите аксесоари. Собственикът му Рангел Пърчев, който бе един от съдиите разказа за всички детайли около оборудването на возилото.

Групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ получи специални подаръци и от генералните спонсори на събитието – „Алдагон – храната за дракони“ и Аптеки 36,6.

Висока оценка заслужават и домакините от ДЛС „Тракия“ с директора инж. Огнян Христов. Залагането на фазаните по време на турнира бе в правомощията на бившите възпитаници на гимназията Георги Тошев и Васил Игнатов, които бяха безупречни по ловните полета на Чекерица.

Гостоприемният директор на ДЛС „Тракия“ инж. Огнян Христов се срещна лично с групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, предвождана от зам.-директора инж. Надежда Ганчева. Той ги запозна с модерната ловна база и успехите на стопанството. На чаша кафе бяха обсъдени и серия от бъдещи съвместни инициативи между ДЛС „Тракия“ и Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Един уникален празник с много красиви, емоционални и запомнящи се моменти, много невероятни хора и кучета – това е точният анализ на приключилия първи Национален турнир „Св. Хуберт“ за кучета, работещи със стойка за породата епаньол бретон по официалния регламент на FRSH.

Коментари:

коментара