Кампанията „Сърце в зелено“ – поредната благородна и успешна мисия на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

На 18 октомври 2022 г. в Пазарджик се проведе поредното мащабно залесяване в градска среда, като част от дейностите от кампанията „Сърце в зелено“. Създател и главен организатор на инициативата, възникнала в края на 2018 г., е Ваня Иванова – фризьор по професия и човек с голямо сърце, когато става дума за благородни каузи.

Партньор в кампанията „Сърце в зелено“ от месец май тази година е и Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Група от 17 ученици от X до XII клас, ръководена от преподавателите инж. Филип Устабашиев, инж. Вергиния Иванова и инж. Ирина Ачева, взе активно участие в залесителната кампания „Сърце в зелено“ заедно с ученици от ПГИМ – гр. Пазарджик и деца от ДГ „Валентина Терешкова“ – гр. Пазарджик.

Инициативата се проведе на територията на парк „Стадиона“ в гр. Пазарджик. Изключително качествено и професионално в залесителния процес се включи групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Инж. Филип Устабашиев поздрави от името на ръководството на гимназията участниците в залесяването. Той подчерта, че тази дейност е само една малка част от професионалните умения и компетенции, които учениците от 15 области в страната овладяват в учебното заведение. Изтъкна още и факта, че партньорството на гимназията е резултат от личната инициатива и мотивация за участие на нашите ученици в благородни каузи на инж. Надежда Ганчева – зам.-директор на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Инструктаж, свързан със залесяването извърши преподавателят по горски култури, инж. Вергиния Иванова. Тя обясни технологията на садене при контейнерни фиданки и при такива с открита коренова система.

По време на залесяването бяха използвани 20 едроразмерни фиданки от японска вишна, контейнерно производство, осигурени от декоративния разсадник „Булланд Трейд“, с. Братаница.

Много емоционално протече залесяването на дърветата от японска вишна за децата от група „Слънчо“ на ДГ „Валентина Терешкова“ – гр. Пазарджик. Със съдействието на възпитаниците на гимназията засаждането на фиданките се превърна в истински празник за малчуганите.

Националната ПГГС „Христо Ботев“ пък дари за кампанията 20 фиданки от кедър, произведени в разсадниковата площ на училището и отгледани от учениците.

Огромна подкрепа към кампанията „Сърце в зелено“ за пореден път засвидетелствува лично и кметът на община Пазарджик, г-н Тодор Попов.

Градоначалникът остана силно впечатлен от работата на групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“.

Тодор Попов получи от десетокласничката Йорданка Терзиева символичен подарък – юбилейна книга и тениска с логото на Националната ПГГС „Христо Ботев“. Кметът на Пазарджик бе поканен да посети гимназията. От своя страна Тодор Попов се ангажира да привлече учебното ни заведение в бъдещи съвместни инициативи.

Юбилейна книга и тениска с логото на Националната ПГГС „Христо Ботев“ получи и „двигателят“ на кампанията „Сърце в зелено“, Ваня Иванова, връчена ѝ от десетокласникът Иван Ганчев.

Групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ получи покана за визита в декоративен разсадник „Булланд Трейд“, разположен в с. Братаница. Наш домакин бе управителя, ланд. арх. Татяна Бояджиева. Производственото съоръжение обхваща площ от над 100 декара и официално стартира дейност през 2006 г. В него по холандска технология и европейски стандарт се отглеждат висококачествени широколистни, цъфтящи и вечнозелени храсти, иглолистни храсти и едроразмерни дървета. Декоративният разсадник се отличава с богато видово разнообразие, достигащо в момента близо 500 вида.

Коментари:

коментара