Исторически 24 май в НПГГС „Христо Ботев“: Министър-председателят г-н Бойко Борисов на официално посещение в гимназията

Министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата с директора инж. Стефан Шулев и зам.-директора инж. Надежда Ганчева

На един от най-светлите празници – 24 май, Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ – гр. Велинград, посрещна високи гости. На официално посещение в училището пристигнаха министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов, министърът на финансите г-н Владислав Горанов и министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.

В очакване на министър-председателя Бойко Борисов

На входа на гимназията те бяха посрещнати от кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, началника на РУО – гр. Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова и директорът на НПГГС „Христо Ботев“ инж. Стефан Шулев.

Под звуците на химна на българската просвета – „Върви, народе възродени“, официалната група от лица, прекрачи прага на гимназията, малко преди 11:00 ч.

Премиерът и останалите гости бяха посрещнати по стара българска традиция“ с хляб и сол пред централния вход на НПГГС „Христо Ботев“.

Първата спирка от неговата обиколка бе във многофункционалната спортна зала, изградена по проект „Региони в растеж“. Там министър-председателят лично инспектира извършените дейности и остана доволен от видяното. Освен това Бойко Борисов разгледа и мини фитнес-комплексът, едно от удобствата, което ще се ползва от възпитаниците на гимназията.

След това вниманието на премиера и останалите гости прикова диорамата във фоайето на първия етаж на НПГГС „Христо Ботев“. Директорът инж. Стефан Шулев го запозна с основните видове птици и бозайници, които присъстват в природната композиция.

После високите гости се насочиха към третия етаж на гимназията. Преди посещението на специализираните кабинети интерес предизвика и експонатът от черен лешояд, добит през далечната 1958-а година. Училището успя да запази и реставрира ценната птица и да я добави към сбирката си преди 11 години.

Високата природна значимост на лешоядите, разпространението им в Европа и у нас, бе предмет на дискусия между премиера Бойко Борисов, инж. Стефан Шулев и преподавателя инж. Филип Устабашиев.

Ловната страст на министър-председателя се разгърна в по-голям мащаб в специализирания кабинет по Ловно и рибовъдно стопанство. Бойко Борисов се поинтересува най-вече от експонатите от гарван гробар, дива котка, както и от трофей от благороден елен. Също така се спря и пред таблото за определяне на възрастта на благороден елен по смяна на зъбите.

Следващият кабинет към който министър-председателят прояви завиден интерес бе този по Дендрология. Там той разгледа хербарийните материали, семена и проби от дървесина от различни иглолистни и широколистни видове.

Обиколката продължи в кабинета по информационни технологии, който по традиция е отрупан с десетки трофеи на различни видове – благороден елен, елен лопатар, сръндак, муфлон, дива свиня и други.

Силно впечатление на премиера направи един от експонатите от муфлон.

Визитата продължи и в модерно оборудваната конферентна зала с капацитет от 80 места. Там, както отбеляза инж. Стефан Шулев се провеждат различни училищни събития.

Министър-председателят се ангажира лично да търси решение на дългогодишния проблем на училището, а именно – липсата на общежитие и столова за учениците от другите области на България, избрали да се обучават в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Бойко Борисов остана възхитен и от факта, че в училището се обучават възпитаници от 15 области в страната.

По програма „Региони в растеж“ са инвестирани 1,3 млн. лв, а за ремонт в двора са отпуснати 44 000 лв. от МОН.

НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград е наследник на първото горско училище в България.

Знаковата визита на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, е поредното признание за неуморната работа на училищното ръководство, начело с инж. Стефан Шулев. Тя също така е и доказателство за водещото място, което НПГГС „Христо Ботев“ заема в професионалното обучение по специалностите „Горско стопанство и дърводобив“ и „Горско и ловно стопанство“.

Коментари:

коментара