„Зелена академия“ за деветокласниците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

От 24 до 26 юни учениците от IX клас на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград проведоха планински лагер в Банско. Идеята за „зеленото училище“ и цялостната организация бе осъществена от инж. Надежда Ганчева, зам.-директор на гимназията, която в момента изпълнява функциите на класен ръководител на 9 „а“ клас. По нейна покана се включиха и учениците от 9 „б“ клас с класен ръководител инж. Цветан Чечев.

Атрактивното и романтично пътуване на велинградската група с родопската теснолинейка трасира началото на лагера в посока Банско.

Тридневният период в териториалният обхват на Пирин планина за групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ включваше балансирана и разнообразна програма от обучителни и развлекателни дейности, съчетани с отговорно отношение от всички. По време на „зеленото училище“ участниците в него получиха поредната отлична възможност да натрупат ценни знания за вертикалното разпространение на растителността и да се насладят на уникалната природа и неповторимата високопланинска обстановка, която Пирин безспорно притежава и няма аналог в нито едно друго кътче от страната. Много ползотворно, емоционално и забавно премина общуването и контакта между учениците от двата девети класа по време на целия камп.

Деветокласниците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград сформираха две основни групи, които тръгнаха по два различни маршрута и се насочиха към едни от най-емблематичните природни обекти в Пирин. Едната част от 16 ученици под ръководството на инж. Чечев, бивш национален състезател по спортно ориентиране, избра да покори връх Вихрен (2914 м) – втори по височина в България. Другата група от 27 ученици с ръководител инж. Ганчева, потегли по амбициозния преход Бъндеришка поляна – хижа Вихрен, Муратово езеро, езеро Окото и накрая стигна до природния феномен Байкушевата мура – рядък представител на черната мура.

Вълнуващите и незабравими моменти за мащабната група от 43 ученици и техните ръководители инж. Ганчева и инж. Чечев със сигурност носят висок емоционален заряд и са гарант за покоряването на нови значими върхове и предизвикателства в образователната сфера и личностното общуване.

Коментари:

коментара