За поредна година НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград отбеляза Европейския ден на спорта в училище

НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се включи активно в шестия Европейски ден на спорта в училище. За поредна година всички възпитаници и преподаватели в гимназията се присъединиха към една от най-масовите инициативи, в които участниците се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот.

Събитието се проведе в двора на НПГГС „Христо Ботев“ на 25 септември 2020 г. През тази година специалните теми на организаторите от Сдружение БГ Бъди активен, бяха свързани с опазването на околната среда – Игри #Безотпадъци и новата тема – Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата.

Фокусът е насочен върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Всяко училище само избира и организира конкретните занимания за учениците и спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата.

Организацията на Европейския ден на спорта в НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе поверена на комисията по Спорт и извънкласни дейности с председател Николай Гарванов (преподавател по физическо възпитание и спорт) и инж. Филип Устабашиев, подпомогнати от ръководството и педагогическия колектив на учебното заведение.

Преди началото на атрактивното състезание с екологична насоченост към присъстващите ученици и преподаватели се обърнаха директорът на гимназията инж. Стефан Шулев и зам.-директорът инж. Надежда Ганчева, които пожелаха успех на всички участници.

Ръководителят на състезанието Николай Гарванов разясни регламента за провеждане на спортното събитие. По трасе, разположено пред сградата на гимназията, бяха оформени зони за разделно събиране на отпадъците. Всеки отбор, съставен от 5 участника трябваше да пробяга трасето, като в края всеки от състезателите демонстрира своите умения за разделно събиране на отпадъци – хартия и пластмаса, които хвърляше към предварително обозначените за целта кутии. Всички неуспешни опити пък носеха наказателно време.

Във финалната фаза се срещнаха най-бързите по трасето два отбора – XI „а“ и XI „б“ клас. В конкуренцията за първото място се намесиха и „новобранците“ от VIII „б“.

В крайна сметка победата с крехка преднина взе отборът на XI „б“ клас с ръководител г-жа Даниела Дафова-Илиева, на второ място завърши селекцията на VIII „б“ клас, предвождана от инж. Цветан Чечев, а трети е тимът на XI „а“ с класен ръководител г-жа Асена Лилова.

България участва в Европейския ден на спорта в училище за шести път. През 2019 г. към инициативата се присъединиха повече от 95 000 ученици и над 12 500 възрастни от над 400 училища от повече от 190 населени места. И през 2020 г. бе отчетен повишен интерес към празника на спорта в училище, въпреки ситуацията на COVID-19.

Коментари:

коментара