За една по-зелена България: Незабравим урок по залесяване с второкласниците от ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Велинград

Националната ПГГС „Христо Ботев“ бе домакин на вълнуващ урок по залесяване за малките възпитаници на ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Велинград. Инициативата е част от богатата програма от дейности, които лесовъдската колегия, ръководена от зам.-директора, инж. Надежда Ганчева, подготви във връзка с отбелязването на Седмицата на гората.

Наши гости бяха любознателните ученици от втори клас на ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Велинград с класен ръководител г-жа Нина Маврикова.

Събитието в специализирания кабинет по горски култури бе открито от инж. Надежда Ганчева, в присъствието на преподавателите инж. Вергиния Иванова и инж. Ирина Ачева, както и асистенти в лицето на ученици от 9-и и 10-и клас. Инж. Ганчева майсторски провокира любопитството на децата, подчертавайки значението на горите за живота на планетата. Също така бяха дискутирани важни теми за тяхното опазване и възпроизвеждане.

Урокът по залесяване бе ръководен от инж. Вергиния Иванова – титулярен преподавател по дисциплината „Горски култури“, която разглежда основните въпроси, касаещи производството на посадъчен материал и залесяването му в природната среда. Първоначалната идея бе урокът да се проведе на открито, но заради неподходящите атмосферни условия се наложи обучението на малките ни гости да се проведе в кабинета по горски култури.

Инж. Вергиния Иванова запозна второкласниците от ОУ „Неофит Рилски“ как възникват растенията, как се извършват залесяванията и кои са необходимите инструменти за това. Освен това бяха представени и етапите при залесяване.

Отлично подготвените момчета и момичета от гимназията помогнаха на всяко дете да засади своята фиданка в саксийка, която бе личен подарък за най-малките гости на Националната ПГГС „Христо Ботев“ заедно с още приятни изненади за тях.

След това групата от второкласници се насочи към кабинета по Лов и риболов, където инж. Ирина Ачева представи богатата ловна сбирка на училището. Всяко дете избра своето любимо животно.

Мил спомен от срещата с малките възпитаници на ОУ „Неофит Рилски“ бяха собственоръчно изработените и подарени от тях картички,  съдържащи детските послания, посветени на гората.

Обобщение за посещението в Националната ПГГС „Христо Ботев“, направи и г-жа Нина Маврикова, класен ръководител на II клас в ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Велинград:

„Възхитени сме и благодарим от сърце на всеотдайната и родена за преподавател г-жа Надежда Ганчева, от нейните интелигентни и мили ученици, от посрещането и топлото отношение на нейния екип от колеги, организирали този прекрасен за нас ден!

Получихме покана от НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград за посещение и нагледно обучение за засаждане на фиданки. Разгледахме невероятната база на училището, посетихме различните кабинети, в които любознателните големи ученици ни разказваха увлекателно за растенията и животните. А най-очакваният момент, бе когато големите каки и батковци ни помогнаха да засадим първите си борчета заедно!

Благодарим още веднъж от цялото си сърце! ❤

Бъдете все така всеотдайни и отдадени на професията, която сте избрали!

А ние обещаваме, че ще отглеждаме с любов и грижа подарените ни от вас фиданки и след две години ще засадим заедно горичка на випуск 2025 😉

Нина Маврикова

Коментари:

коментара