Един необикновен и емоционален Ден на толерантността в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

Истински и неповторим урок по толерантност поднесоха учениците от X „а“ клас и техният класен ръководител инж. Надежда Ганчева на 16 ноември 2022 г. в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Мотото на събитието, което обедини всички бе “ЕДИН РАЗЛИЧЕН ЧАС НА КЛАСА”. Инициативата се явява естествено продължение на актуалните теми, върху които се фокусират амбициозните възпитаници на училището.

Неизчерпаемото вдъхновение на 25-те ученици от X „а“ клас и техният класен ръководител инж. Надежда Ганчева превърна Международния ден на толерантността в този изпълнен с качествено съдържание „различен час на класа“, в който централно място имаха човешките добродетели.

Началото на вълнуващото събитие в конферентната зала бе дадено от училищния звънец, който би леля Ирина.

Инж. Надежда Ганчева използва силните думи на великия Джим Дорнън, за да аргументира личната си мотивация и тази на X „а“ клас, посветена на Международния ден на толерантността.

„Когато нямаш надежда в бъдещето, нямаш сила в настоящето“, сподели тя пред многоликата аудитория, включваща ученици, преподаватели, родители и гости на събитието.

Настъпи моментът, в който бе излъчен специално изработен видеоклип. В него учениците представиха основни правила за толерантност и си дадоха клетва клетва за заедност, уважение, доблест, търпение, обич и благодарност. На фона на емоционалното видео и музика от песента „Клетва“ всички се заклеха никога да не предават доброто.

След този трогателен момент, инж. Надежда Ганчева представи поотделно всеки от учениците от X „а“ клас и му даде възможност да дефинира думата „толерантност“.

Добрият пример за толерантност, вдъхновил инж. Ганчева бяха дългогодишните нейни преподавателки и колежки в училището – инж. Катя Метанова, Цветанка Тошева и Марина Богданова. Те получиха „зеленото сърце“ на класа с надпис: „Бъди наш приятел. Класът на Надежда Ганчева“.

В началото на учебната година целият клас решава вместо да закупи цветя за своя класен ръководител, да се включи със събраните средства в мащабната дарителска кампания в подкрепа лечението на велинградчанина Димитър Даскалов. За съжаление младия мъж загуби наскоро тежката битка с коварната болест. Заразителният пример за съпричастност, обаче дава неговият най-близък приятел Тодор Парпулов. Той остава до Митко до последно, въпреки безнадеждната ситуация. Именно Тодор Парпулов бе следващият добър пример, който инж. Ганчева представи на живо пред аудиторията.

Тя му благодари за примера, посланието, приятелството и доверието към нея и нейните прекрасни ученици.
„Ти докосна сърцата ни и показа силата на дадената дума и изпълни със съдържание думата ПРИЯТЕЛ“, отбеляза инж. Надежда Ганчева.

Тя подари на своя клас специална табела на обещанията, която украси входа на кабинета на X „а“.

Класният ръководител на 10 „а“ също получи изненада от своите ученици. Те и подариха саморъчно изработено пано, на което бяха отпечатани дланите на всички представители на класа. На него имаше запазено място и за тяхната класна инж. Надежда Ганчева.

От своя страна тя бе подготвила и още един подарък-послание към X „а“ клас, както и за ученици, учители, колеги и гости на прекрасното ни училище. За целта всички присъстващи се насочиха към двора на гимназията.

В близост до централния вход на училището бе открита „Табела на ценностите“ – подаръкът от инж. Ганчева за нейните млади герои. Лентата преряза един от посланиците на доброто – Тодор Парпулов.

Специално да отрази този „различен час на класа“ пристигна и екип на списание „Гора“. Главният редактор на изданието, г-жа Светлана Бънзарова отправи своето послание и оцени високо инициативата на X „а“ клас и техният ръководител инж. Надежда Ганчева.

Своя респект и пожелание за успехи към X „а“ клас и инж. Надежда Ганчева отправи и директорът на Националната ПГГС „Христо Ботев“, инж. Стефан Шулев, който изрази своята безрезервна подкрепа към инициативата.

„Някои отговори имат нужда от време, за да може човек не само да ги чуе, но и да ги последва!
Благодаря за доверието и взаимността, която изградихме и ще надграждаме ЗАЕДНО“, обърна се към своите възпитаници инж. Ганчева.

От своя страна учениците от X „а“ изказаха по оригинален начин своето Благодаря на човека, който ги пое и следват с увереност и устрем – тяхната класна госпожа Надежда Ганчева.

Коментари:

коментара