Добрите хора имат ключ към душите на хората

Под това мото за поредна година в НПГГС „Христо Ботев“ гр. Велинград бе отбелязан Световният ден на розовата фланелка. Събитието се провежда всяка последна сряда на месец февруари. Розовият цвят символизира протестът и неприемането на насилието и тормоза в училище.

Интересният и атрактивен начин на изразяване на съпричастност по този повод е изцяло по инициативата на момичетата от девети и десети клас от професионалната гимназия. Водещите – Албена Мезинова от Х б клас и Дарина Тетимова от Х в клас приветстваха присъстващите.

Г-жа Здравка Гугалова – преподавател в гимназията,  разказа кога за пръв път се отбелязва този ден и колко бързо се превръща в популярна инициатива в други училища и държави. Засегна същността на проблема с тормоза в българското училище и отправи призив към всички ученици: “В нашето училище не толерираме тормоза!“

По идея на момичетата проблемът бе представен с кратък етюд, пресъздаващ сцена на училищен тормоз. С чудесна актьорска игра те успяха да въздействат емоционално на всички присъстващи. В тази задача участие взеха Ясена Хаджиева и Инна Максудова – Х а клас, Мария Терзиева – Х б клас и Никол Алексиева – IX б клас.

В заключение, директорът, г-н Георги Янчев поздрави участниците за добрата инициатива и постави фокус върху сериозността на този все по-често срещан проблем в българското училище. Всеки клас в професионалната гимназия получи розова фланелка, изработена от момичетата, поставена във всяка класна стая, за да напомня: “Не на тормоза в училище!”

Коментари:

коментара