„Ден за творчество” в НПГГС „Христо Ботев“

„Ден за творчество” – така премина днешният ден, 7- ми ноември, за учениците, учителите и гостите на НПГГС „ Хр. Ботев” Велинград. За да осмислят този ден възпитаниците на гимназията показаха своите артистични дарби.

Ръководството на гимназията като организатор и домакин на събитието, покани и гости. Така днес гимназията отвори вратите си за хората на духа и изкуството, за пазителите на традициите и родолюбието. Сред официалните гости бяха г-жа Галина Цанева и г-жа Дора Дулчева, старши експерти по БЕЛ и математика в РУО Пазарджик, г-жа Марияна Байлова – директор  ОУ „Хр.Ботев”, г-жа Снежана Велева – директор на Исторически музей, г-жа Антоанета Белухова – директор на ТИЦ , д-р Таня Беличенова – президент на Лайънс клуб Велинград, г-жа Мария Чорбаджиева и г-н Георги Куманов – председатели на ОНЧ „ Св. св. Кирил и Методий – 1905 ” и НЧ „ Васил Левски – 1904 ”, учители по БЕЛ, ученици.

В новата многофункционална зала на гимназията, директорът инж. Стефан Шулев, откри събитието и приветства гостите.

С емоционално встъпление, г – жа Недялка Стефанова – ръководител на „Училище за театър” по проект „ Подкрепа за успех” и преподавател по БЕЛ, определи своя „ Проект за театър ” като ненатрапчив начин да сподели с учениците си тяхната стая, но на нейна територия.

Последва и един интересен сценичен прочит на „ По Чичовци ” от Вазов ”, за който заслужени аплодисменти получиха всички участници в театралната пиеса.

Непосредствено след това във фоайето на гимназията започна и второто основно събитие от програмата – първото представяне на младия талант Илиян Пенев – ученик от 12 „а“ клас, с част от авторската му изложба под надслов „С кръст, огън и слово” – пирография.

Инж. Надежда Ганчева – зам. директор, представи творческата страна на Илиян пред присъстващите, като не пропусна неговите успехи в училище, изявите му на различни конкурси и получените награди, които са повод за гордост за неговите преподаватели, съученици и приятели в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Самият Илиян Пенев разказа за своето увлечение към пирографията – необичаен начин да създаваш картини, развито от него в последните 3 години като ученик в гимназията. Неговата мащабна идея е чрез своите картини да разкаже историята на България – героичното време на големите личности, за да ги помним и почитаме. Каузата, на която ще посвети своята първа изложба, е със събраните средства от продажбата на картините да се подпомогне фонда за лечение на деца с онкологични заболявания.

В своето приветствие г – жа Цанева развълнувано сподели отличните си впечатления от замисъла на събитието в гимназията, поднесе и своите лични комплименти на Илиян – един млад творец и родолюбец.

Г- жа Байлова също поздрави автора и му връчи Поздравителен адрес.

Директорът инж. Стефан Шулев подари на Илиян професионален пирограф с пожелание творчеството да продължава. Обяви изложбата за открита и покани гостите да я разгледат и да се възползват от възможността да разговарят с автора.

„ Ден за творчество ” – един вълнуващ, благодатен ден за учителите в НПГГС „ Хр. Ботев”, за родителите и учениците, защото родолюбието и благородството, вдъхновени от магията на твореца са повод да се поздравим за добре свършената работа.


Коментари:

коментара