Деветокласник от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград извади кръста в Ракитово, възпитаник на училището хвана християнския символ в Дорково

Тодор Пейчинов извади християнския символ от студените води в Ракитово

15-годишният Тодор Пейчинов извади християнския кръст на Йордановден (6 януари) от студените води в Ракитово. Деветокласникът от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе един от 30-те участници в Богоявленския ритуал. Хвърлянето на кръста от отец Стоил бе кулминацията на празника в Ракитово. Отбелязването на Йордановден в общинския център започна с тържествено шествие с 50-метров трибагреник, преминало по централните улици на града, където се извиха дълги Богоявленски хорà. Народни танци, гайдари и пожелания за здраве се чуваха отвсякъде, а усмивките не слизаха от лицата на присъстващите. Българското знаме бе поставено на хълм в местността Попин дол, където се проведе и ритуала по хвърлянето на кръста във водата.

Смелчагата Тодор Пейчинов се хвърля за първи път за християнския символ. Той е сигурен, че изваждането на кръста със сигурност ще му донесе много здраве и късмет, както на него, така и неговите близки и любимото училище през новата 2023-а година.

Възпитаник на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград стигна първи до кръста в съседното с. Дорково, където дългогодишната традиция по честването на Богоявление отново бе спазена. 23-годишният Спас Манолов от випуск 2018 бе най-бърз и вдигна първи християнския символ.

Спас Манолов вдигна първи кръста в Дорково

И през тази година Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста премина с участието на десетки бивши и настоящи възпитаници на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград в различни точки на България.

Снимки: Община Ракитово

Коментари:

коментара