Група от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград присъства на мащабно изложение на еленови рога в ДЛС „Воден – Ири Хисар“

Гостоприемството на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ за групите от НПГГС „Христо Ботев“ има дългогодишна и богата история

За седма поредна година ДЛС „Воден-Ири Хисар” организира Преглед на паднали рога от благороден елен. В тазгодишното издание, проведено на 29 април се включиха 11 ловни стопанства. Най-богатата сбирка представиха домакините от ДЛС „Воден-Ири Хисар”. Те изложиха паднали рога, добити на територията на стопанството с общо тегло 1330 кг.

Събитието уважи и представителна група от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, която получи за поредна година лична покана от директора и възпитаник на училището ни, инж. Кирил Колев и неговия екип. Тя бе ръководена от зам.-директора инж. Надежда Ганчева. В нея бяха включени изявени ученици от 11 клас на специалност „Горско и ловно стопанство“ заедно с инж. Филип Устабашиев, който е преподавател по дисциплините лов, дивечовъдство, ловно стопанство и др.

Изложението предостави оригинална възможност за групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград да се срещне и контактува с изявени специалисти от горското и ловно стопанство – ръководители на ДП, директори на ДЛС и много други. Редица от нашите събеседници освен, че са изключителни професионалисти в своята област са и възпитаници на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Трима от директорите на ловните стопанства, които бяха сред изложителите са започнали своето професионално обучение във Велинград – инж. Кирил Колев (ДЛС „Воден – Ири Хисар“), инж. Димитър Мандулев (ДЛС „Несебър“) и инж. Николай Николов (ДЛС „Дунав“ – Русе), с което се гордеем.

Мащабното изложение на паднали рога от благороден елен събра на едно място над 400 гости. Сред официалните лица бяха инж. Валентин Чамбов (зам.-министър на земеделието), г-н Пламен Абровски (председател на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори) и инж. Филип Ковашки (изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите).

Визитата на групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе изключително ползотворна. Огромна заслуга за това имаха любезните домакини от ДЛС „Воден – Ири Хисар“, начело с директора инж. Кирил Колев, който бе организирал всичко до най-дребния детайл.

Зам.-директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“, инж. Калина Гълъбова специално запозна групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ с постигнатите резултати на стопанството по отношение на популацията от благороден елен. Тя акцентира на важни практически особености, свързани с определянето на възрастовите групи и трофейното развитие на животните.

Много ценна бе дискусията с емблематичния Райчо Гънчев и с директора на ДЛС „Несебър“ инж. Димитър Мандулев, чиито професионален път стартира точно от тогавашния Техникум по горско стопанство „Христо Ботев“ (днес НПГГС).

Поредният възпитаник на гимназията, който днес вече е авторитетен директор в териториалния обхват на СЦДП – гр. Габрово, е инж. Николай Николов. Ръководеното от него ДЛС „Дунав“ – Русе също може да се похвали с високи резултати по отношение на популацията от благороден елен.

С групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ се срещнаха също директорите на ЮЗДП – гр. Благоевград, инж. Дамян Дамянов и на ЮЦДП – гр. Смолян инж. Асен Иванов, бившият изпълнителен директор на ИАГ, инж. Григор Гогов, директора на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов, д-р инж. Чавдар Желев и др.

Коментари:

коментара