Групата от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград проучи немския опит при обучението на ловни кучета

На 10.10.2020 г. представителната група на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград по програма Еразъм+, присъства на обучение и изпит на ловни кучета.

Немският опит в тази област споделиха Изабел и Катя, които са лицензирани треньори и опитни обучители на ловни породи кучета. Мястото на срещата бе югоизточния парк на Лайпциг.

В Германия всяко ловно куче трябва да покрие стандарт, за да ловува. За различните породи стандартите са различни. Първият изпит се провежда на 1 година. Основната цел е да се установи дали кучето има нюх. За напълно обучено се счита кучето, когато достигне 3-4 години. За този период то трябва да е преминало пълния курс на тренировки, споделиха нашите домакини. Чрез обучението всеки стопанин трябва да създаде, развие и затвърди онези качества на ловното куче, които го правят пълноценен помощник в лова.

На проведения изпит се явиха четирикраки представители на различни ловни породи – ваймаранер, баварски кръвоследник, ягдтериер, курцхаар, дакел и кокершпаньол.

Изпитанието за качествата им протече в два етапа. Първият бе свързан с привикването към изстрел. При него кучето трябва да остане при стопанина си. Вторият етап от изпитанието бе търсене на следа.

Възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград взеха активно участие и в двата етапа, като очароваха домакините със своите познания. Киноложкото събитие приключи с обучение на млади кучета.

Коментари:

коментара