Групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград се докосна до „зеленото сърце“ на най-големия обществен парк на Болоня

На 08.10.2021 групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, посети Le Serre Dei Giardini, което в буквален превод означава „Оранжериите на градините“. Визитата бе част от дейностите по проект „Изграждане на практически компетенции в сектора на горското стопанство и усвояване на добри практики в грижата за природните паркове и защитените територии“, договор 2020-1-BG01-KA102-078068, финансиран по програма „Еразъм +“.

Le Serre Dei Giardini се намират в най-големия обществен парк в Болоня, чието име е „Giardini Margherita“ (б. р. „Градините на Маргарита“). Той е създаден още през 18-19 век с цел отглеждане на много и различни растения, които хората впоследствие да ползват, за да внесат красота и уют в домовете си. В миналото този начин на стопанисване е осигурявал и работа на безработни. Трудът, свързан с отглеждането и разпространението на различните видове растения определено им носел удовлетворение.

Групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград бе посрещната от Александро Аельо. Италианският домакин от 10 години се грижи за зелените площи в градината.

„Не е главният, но е единствен“, призна със своята неизменна усмивка Александро пред българските си приятели, но подчерта, че обича това, което прави по отношение на зеленината, обогатяването и развитието на Le Serre Dei Giardini.

През 70-80-те години на миналия век тук е функционирал и малък зоопарк, в който е имало интересни обитатели – лъвове и антилопи, споделя Александро. След това мястото се е използвало като разсадник. С появата и навлизането на частните парници работата значително намаляла, а хората са започнали да ходят по други места и бюджета им прогресивно е намалявал през годините.

В момента градината е превърната в културен център и е известна като „зеленето сърце“ на „Градините на Маргарита“. Нещо повече, сега старите оранжерии не просто са възродени за живот, но функционират по нов съвременен начин. Екип от ентусиасти е превърнал това място в една от най-желаните зони за качествен отдих, срещи и възможност за работа.

Невероятно, но факт! 20 до 30 души с различни професии са обединили усилия, за да може да се създаде близост с природата и с това, което тя дава на всеки човек – уединение, спокойствие, здраве.

Днес всеки, който желае може да отиде и да прекара време за среща, за работен ангажимент или за подготовка за изпит (много студенти се готвят там за своите изпити), тъй като сегашните оранжерии предлагат много и разнообразни кътчета, всяко от които с подходящо осветление, интериор и интернет връзка.

Le Serre Dei Giardini – истинският оазис на открито, оживяван от концерти, четения и прожекции на култови филми. Там се провежда фестивалът „Kilowatt Summer“. Събитието добива все по – голяма популярност и носи името на фирмата „Kilowatt“. Компанията днес стопанисва това интересно модерно–зелено място в сърцето на великолепния град Болоня.

Коментари:

коментара