Вълнуващ финален етап на поредния успешен проект по програма „Еразъм +“ в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград

На 20 ноември (сряда) в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград се състоя заключителна конференция във връзка с приключването на проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“ по програма „Еразъм +“. Публичната изява се проведе в мултифункционалната конферентна зала на училището и премина при подчертан интерес от страна на ученици, учители, родители и гости на събитието.

Конференцията бе открита от инж. Надежда Ганчева – зам. директор на НПГГС „Христо Ботев“. Официалните гости бяха Лили Калибацева – главен координатор на проекта и представител на неправителствената организация-партньор по проекта „Net in Action“ – Италия, Янита Недева – експерт по проекти по програма „Еразъм +“, Мариана Зинкова – директор на Дирекция „ХСД“ в община Велинград и Илияна Гешева – експерт в дирекцията.

Присъстващите в залата бяха приветствани от инж. Стефан Шулев – ръководител на проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“. В своето слово директорът на гимназията отчете поредицата от реализирани проекти и тези, които са спечелени и училищното ръководство работи активно по тяхното изпълнение.

Практическото обучение по проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“ по програма „Еразъм +“ се проведе през 2019 г. в гр. Болоня, Италия и продължи 4 седмици. Преди това през 2018 г. НПГГС „Христо Ботев“ реализира друг мащабен проект по програма „Еразъм +“ в гр. Севиля, Испания.

През 2020 г. пък предстои изпълнението на следващия спечелен проект от гимназията, чието практическо обучение ще бъде на територията на гр. Лайпциг, Германия.

Ръководството на НПГГС „Христо Ботев“ предостави възможност на двамата ръководители на мобилността в Болоня – инж. Ирина Ачева и инж. Филип Устабашиев, да споделят своите впечатления и да представят пред аудиторията постигнатите резултати от визитата в Италия.

Висока оценка за дисциплината и участието в дейностите по време на проекта постави инж. Ирина Ачева. Тя характеризира цялата група от 20 ученици и 2 преподаватели като „едно голямо семейство“ по време на престоя в Болоня.

„Българската група остави отлични впечатления сред нашите италиански приятели. Похвалите за свършената работа от страна на нашите домакините бяха обект на множество одобрителни коментари в социалните мреже и местната преса“, сподели инж. Ачева.

С богато оформена презентация инж. Филип Устабашиев направи задълбочен и убедителен анализ на постигнатите резултати по време на посещението от 30 август до 27 септември на групата от НПГГС „Христо Ботев“ в Италия.

В добре структурираното изложение и снимков материал, присъстващите в залата, уловиха най-значимите моменти от работните посещения по проекта и високата им практическа стойност.

На финала на презентацията си, инж. Филип Устабашиев благодари от името на НПГГС „Христо Ботев“ на главния координатор на проекта в Болоня Лили Калибацева.

„Нейното присъствие, създадената образцова организация и топло отношение и уважение към нас, ни карат да се гордеем, че всички заедно бяхме един невероятен екип – шампионски екип, представил НПГГС „Христо Ботев“ и България по впечатляващ начин в Италия“, обобщи инж. Устабашиев.

Ръководството на гимназията бе подготвило две специални изненади за Лили Калибацева.

Инж. Надежда Ганчева ѝ връчи специална кутия, в която всеки от участниците в проекта постави фигурка с изписана по една дума, описваща преживяната емоция в Италия.

Инж. Филип Устабашиев връчи на главния координатор цвете, което да ѝ напомня за всички вълшебни моменти от съвместната работа по проекта.

С благодарности към НПГГС „Христо Ботев“ за предоставените възможности за практически опит в Италия се обърнаха и родителите на част от учениците, взели участие в проекта.

За получените знания и преминатата мобилност в Болоня всички 20 участници получиха сертификати Youthpass, които им бяха връчени от Лили Калибацева.

От своя страна главния координатор на проекта също изненада приятно своите домакини. Лили Калибацева подари на инж. Стефан Шулев специален „хотел за насекоми“ от Италия. Оригиналният подарък под формата на добре оборудвана къщичка ще бъде поставен на видно място в двора на училището ни.

Лили Калибацева определи като най-страхотната група от НПГГС „Христо Ботев“, с която тя е работила по програма „Еразъм +“.

Поздравления за отличното изпълнение на проекта отправи и г-жа Марияна Зинкова – директор на Дирекция „ХСД“ към община Велинград.

По традиция събитието завърши с много усмивки и обща снимка на всички участници, учители, родители и гости на конференцията.

Коментари:

коментара