Вълнуващи моменти в парк „Вила Гиджи“ край Болоня за учениците на НПГГС „Христо Ботев“

На входа на парк „Вила Гиджи“ край Болоня

Богати на емоции се оказаха Дни 3 и 4 по проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“, договор 20181BG01KA102047029, финансиран по програма „Еразъм +“ в Болоня за работната група на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.
На 2 и 3 септември 2019 г., 20 ученици, ръководени от преподавателите инж. Ирина Ачева и инж. Филип Устабашиев, посетиха уникалният парк „Вила Гиджи“. Всички научиха много интересни подробности за неговата история, запознаха се с видовото разнообразие и вековните дървета в него.

Мино Петаци (вляво) посрещна българската група

Парк „Вила Гиджи“ се намира върху общински терен и е отворен за посетители през 1974. Стопанисването му е поверено на едноименната фондация, чиито президент Мино Петаци бе домакин на работната група от НПГГС „Христо Ботев“. Организацията е установила трайно сътрудничество с много училища и обществени институции. Един от реализираните проекти носи името „Училище в гората“. Районът на парка е изключително живописен и е предпочитано място от много жители на Болоня за неповторима среща с природата.

Парк „Вила Гиджи“ е с обща площ от около 30 хектара. Заслуга за богатото видово разнообразие има последният представител на фамилия Гиджи – Алесандро. Изтъкнатият професор по Зоология в Университета в Болоня умира през 1970 г., но любовта му към природата и внасянето на десетки интересни и екзотични за района видове започва още от най-ранните му детски години. Веднага след смъртта му неговите наследници продават Вила Гиджи и част от земята на общината в Болоня.

Проф. Алесандро Гиджи си остава истински образец за подръжание. Още през 1955 г. именитият учен очертава посоката с думите:

„Трябва да засилим изучаването на природните науки в училище…“

Всъщност днес вила Гиджи тъне в разруха, тъй като на този етап няма средства за нейната реставрация, споделя с нескрито чувство за болка пред групата от България президентът на фондацията Мино Петаци.

Първият ден от нашата обиколка (2 септември) започва от асфалтов път, който е обграден от вилна зона. По пътя си нашият събеседник остана очарован от познанията на своите гости. Още в самото начало на парка пред нас величествено се изправят огромен брой дървета от гинко. Малко по-нагоре виждаме друг характерен вид за района – черен орех.

Стигаме и до едно от най-знаковите дървета в парка – космат дъб от времето на Наполеон Бонапарт. Дървото умира през 2018 г., но има запомняща се история. Според съхранената през вековете информация през 1805 г. често по хълмовете на парк „Вила Гиджи“ е минавал и императорът на Франция Наполеон Бонапарт. Причините за умирането на косматия дъб, който е на приблизителна възраст от 250 г., и до днес си остават мистерия. Експерти от цяла Италия в последните 10 години са го изследвали. Все пак водещата хипотеза е, че загиването на емблематичното за парка дърво е следствие от замърсяването, породено от активното застрояване в околностите на парка през последните 30-40 г.

Все пак най-старото живо дърво в момента отново е космат дъб на възраст над 150 години.

Тясна пътека ни отвежда до самата Вила Гиджи. В близост до нея е разположено още едно вековно дърво, част от визитката на парка. Хималайският кедър се отличава със своите внушителни размери и е включен в списъка на защитените вековни дървета в Италия. През 1990 г. дървото е ударено от мълния, която оставя дълъг и все още видим белег по стъблото.

Във втория ден от визитата ни в парк „Вила Гиджи“ наш гид бе Мануела Фабричи, служител във фондацията. Заедно с нея обходихме по-гъстата и дива част от парка.

Стигнахме и до най-високата му точка – 243 метра надморска височина.

Пред най-старият тис в парка, по-известен като „бабата“ на останалите екземпляри от вида в района

Разбира се пред нас се откри изключителна панорамна гледка към Болоня. В близост до офиса на фондацията, разположен на територията на парка, вниманието ни бързо привлече и генеративната градина. В нея бяха разположени и стационарни метеорологични уреди.

Коментари:

коментара