Вълнуваща среща с писателя Продрум Димов

На 22.06.2021 г. в залата на Националната ПГГС „Христо Ботев“ се проведе вълнуваща среща на възпитаниците на гимназията от 10 – те класове с пазарджишкия писател Продрум Димов.

По време на събитието те имаха възможност да се запознаят с живота и делото на един от най – верните и най – близки приятели на поета и революционер Христо Ботев – Димитър Горов.

Отношенията между тях до края ще останат сърдечни и непомрачени.

През 1875 г. в Букурещ излиза от печат стихосбирката “Песни от Ботйова и Стамболова”, като забележителното е, че неин издател е Димитър Горов. Неоценима е неговата заслуга да осигури и финансира отпечатването на безсмъртните  и вечни стихотворения на Христо Ботев. Само този негов жест му определя почетно място в духовното развитие на нашата нация, в появата на този недостижим връх в българската литература. Едно от най-хубавите си стихотворения – одата “Хаджи Димитър”, Христо Ботев е написал именно в дома на своя приятел Горов, и то за една вечер.

Димитър Горов не бил прострелян в битки, не увиснал на въже, но бил от онези “тихи” работници, които са оставили дълбоки следи сред съвременниците си, и ярък, заразителен пример за поколенията.

Да не забравяме достойните българи!

Димитър Горов

1840 – 1881

Коментари:

коментара