Възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград посетиха шоурума и фирмената база на един от най-големите вносители на съвременни машини за дърводобив

Поредния дъждовен ден от месец март не остана толкова мрачен и скучен за възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“, а  бе специален и много ползотворен за тях. Представителна група от ученици от 9 и 11 клас, ръководена от преподавателя по Механизация и технология на дърводобива – инж. Иван Дулев и г-н Ганчо Чечев – преподавател по Механизация на горскостопанските работи и Горски транспорт, посети шоурума и фирмената база  на представителя за България и Гърция на световноизвестната марка PONSSE – „Прогрес техник“ ООД в гр. Пазарджик. Домакините предоставиха на разположение на бъдещите лесовъди и механизатори едни от най-високопроизводителните съвременни машини за дърводобив – харвестъри и форвардъри на марката Ponsse. Бяха показани, както чисто нови машини, така и  машини, ревизирани от представителя и готови за работа, внесени от Финландия със следи от употреба. Учениците станаха свидетели как се ремонтира и обслужва подобна машина от техниците и механиците на фирмата. Показани бяха различни харвестърни глави от типа Н5, Н6 и Н7 с възможности за поваляне на дървета с диаметър до 67 см и разбира се как се задействат различните системи и агрегати на машините. Бяха показани и механични горски лебедки с теглителна сила от 3,5 до 6 тона, подходящи за малки дърводобивни фирми и различни видове теглителни въжета и чокери.

Възпитаниците на НПГГС проявиха огромен интерес към машините, като се запознаха с техните технически параметри и придобиха ценен опит, който ще им бъде изключително полезен за бъдещи стопански дейности в горите.

Следващата спирка бе насочена изцяло към машините  за основна, допълнителна  и специализирана обработка на почвата, растителна защита и междуредови обработки в горските разсадници. В тази връзка учениците се докоснаха до още един вносител на такава техника и неговата фирмена база. Бяха показани лемежни плугове, дискова брани, култиватори, садилни машини, пръскачки, напрашвачки и разбира се трактор от лекия клас с тесна колесна база за работа в горските разсадници.

НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград продължава да показва, че е в крак с времето и осигурява на своите възпитаници досег до най-съвременните технологии и машини за дърводобивна дейност и обработката на почвата и младите култури.

Коментари:

коментара