Възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград посетиха Осмата Национална ловна изложба в Пловдив

Ученици от Националната ПГГС „Христо Ботев“ се докоснаха до уникалната трофейна колекция, подредена на Осмата Национална ловна изложба. Посещението на палата №7 в Международен панаир – гр. Пловдив бе инициативата, която бе планирана в ден трети (5 април) от програмата по случай празничната Седмица на гората 2023.

В богатия календар от събития участват лесовъдите от Националната ПГГС “Христо Ботев“, ръководени от своя зам.-директор, инж. Надежда Ганчева, които реализират различните дейности от кампанията „Седмица на гората 2023“.

Група от 30 ученици от 9-и и 10-и клас бе ръководена от двамата преподаватели лесовъди – инж. Филип Устабашиев и инж. Ирина Ачева, бе посрещната лично от Росен Мирчев – експерт от отдел „Ловно стопанство“ при ЮЗДП – гр. Благоевград, който е част от екипа, ангажиран с подготовката и реализацията на Осмата Национална ловна изложба. Мероприятието се осъществи със съдействието на д-р инж. Дамян Дамянов – директор на ЮЗДП, на когото инж. Надежда Ганчева и лесовъдската колегия на Националната ПГГС „Христо Ботев“ изказват благодарност.

Визитата на атрактивното ловно изложение започна с разглеждането на трофеите от дива свиня. Експертът от ЮЗДП, г-н Росен Мирчев подходи изключително професионално към ученическата аудитория. Дипломираният зоолог сподели редица интересни лични наблюдения, които са натрупани в процеса на ежедневната му работа, свързана с ловното стопанство.

Групата след това се насочи последователно към трофеите от представителите от сем. Еленови – сръндак и елен лопатар.

Най-голям интерес естествено предизвика колекцията от благороден елен. Нашата страна притежава четири световни рекорда и внушителен брой капитални трофеи, оценени с над 250 т. по системата CIC. Всички присъстващи се насладиха на живо на действащия световен рекорд, с който България се гордее. Трофеят е добит през 1988 г. в района на Силистра и е получил оценка от 273,60 CIC точки. Личните спомени на г-н Росен Мирчев за историята на този легендарен екземпляр впечатлиха групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“.

Обиколката на палата №7 продължи с трофейната експозиция от аклиматизирания у нас представител на сем. Кухороги – муфлона. Учениците показаха стабилни познания, свързани с вида.

Следващият сектор бе посветен на черепите от хищници – вълк, чакал, лисица, бялка, черен пор и др.

Всички стигнаха и до най-древната находка, която се открояваше в грандиозната колекция. Оригиналният трофей от тур (изчезнал вид бивол) се смята, че датира от V в. пр. Хр.

Възпитаниците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ не скриха възхищението и задоволството си от организираното посещение в гр. Пловдив и от срещата си с отлично подготвения експерт, г-н Росен Мирчев.

Атрактивното Осмо Национално ловно изложение ще остане отворено за посетители до 9 април, когато приключва и тазгодишното честване на Седмицата на гората.

Междувременно Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград има нови поводи за гордост, защото в същия ден стана ясно, че четирима осмокласници се класират за финалния кръг на Олимпиадата по орнитология. Очаквайте подробности за успехите на младите ни надежди в изучаването на птиците.

Коментари:

коментара