Възпитаници на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград носят медали от международни състезания

Ценни отличия от участието си в международни турнири по класическа борба и плуване завоюваха преди броени дни двама от учениците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Спортните изяви на десетокласниците Росен Димитров и Иван Ръджов са закономерен резултат от тяхната целенасочена подготовка, отговорност в тренировъчния процес и амбиция за силно представяне.

17-годишният Росен Димитров е състезател на местния клуб „Сунгурларска долина“ в родния си град Сунгурларе, област Бургас. Възпитаникът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се пребори за бронзовото отличие от XXVII международен турнир по класическа борба за кадети „Васил и Георги Илиеви“ в Кюстендил. Росен, който се състезава в категория до 92 кг демонстрира своята класа на тепиха и заслужи поредния медал в своята колекция. Той тренира борба от 4-годишна възраст в родното Сунгурларе, където този спорт е традиционен. Състезателната му кариера започва, когато е на 9 години. Дотук в актива си има сребърен и два бронзови медала от държавни първенства в своята възраст, както и сребро и три бронза от международни турнири.

„Винаги съм обичал да тренирам този спорт, защото изгражда в мен силен характер и дисциплина“, споделя Росен, който е безкрайно благодарен и на своя треньор Петко Петков.

„Той е много важна част в моята спортна кариера, защото винаги ми е давал правилните съвети“, добавя още десетокласникът от специалност „Горско и ловно стопанство“.

„На последното състезание (б. а. 12.05.2023 г.) имах шанс за по-високо място, но бях ощетен от реферите, което ме мотивира да преследвам и постигам по-високи резултати за в бъдеще“, уверен е във възможностите си бронзовият медалист от Кюстендил.

Много силно на международната спортна сцена се представи и Иван Ръджов. Младата плувна надежда на велинградския ПК „Чепинец“ се завърна с комплект от три сребърни медала от II международен турнир по плуване „SANDANSKI CUP“, в който премериха сили над 700 състезатели от България, Гърция и Северна Македония. Десетокласникът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград стана вицешампион при юношите старша възраст в дисциплините 50 и 100 метра гръб, както и на 50 бътерфлай. Възпитаникът на треньорския тандем Христо и Любов Доксинови тренира и се състезава в продължение на последните 10 години. Иван Ръджов изпрати изключително успешен сезон през 2022 година. Тогава той се отчете с общо два златни и шест сребърни медала от международни турнири. Наскоро плувният талант бе отличен и от община Велинград за високите си спортни постижения през 2022 година.

Коментари:

коментара