Величествената Пирин планина докосна сърцата на сръбските гости на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

Сборната група от България и Сърбия в снежната прегръдка на Пирин планина

Незабравими моменти сред уникалната природа на Национален парк „Пирин“ изживяха сръбските гости на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Припомняме, че в периода от 21 до 24 ноември визита на българска земя по покана на ръководството на гимназията осъществи представителна група от Шумарската школа – гр. Кралево. За сръбските ни гости, начело с директора на средното учебно заведение г-н Зоран Николич и преподавателя по професионална подготовка Драган Щавлянин, като и седем ученици от X до XI клас, бе организирана разнообразна програма и дейности в отделните дни.

Във втория ден (22 ноември) маршрутът за сборната група, ръководена от зам.-директора инж. Надежда Ганчева, включваща ученици от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград и от Шумарската школа – гр. Кралево, бе свързана с изкачване високо в Пирин планина – една от най-старите в Европа.

На територията на УОГС „Георги Аврамов“ – с. Юндола българските момчета се запознаха със своите сръбски връстници, като всеки от тях се представи накратко и в отлично настроение всички потеглиха в посока Банско. Ученическата група от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе съставена от петима възпитаници на гимназията от IX и X клас – Иван Нейков, Красимир Джалев, Петко Дамов, Спасимир Методиев и Петър Хрисков.

В планинския зимен курорт групата бе посрещната от служители на Национален парк „Пирин“.

Първото посещение бе в информационния център на защитената територия, където учениците от България и Сърбия научиха множество интересни факти за НП „Пирин“ и неговото неповторимо биологично разнообразие – богатата флора и фауна, ендемични видове, защитени растения и животни.

Върху интерактивната карта на парка, гостите видяха и пространственото разположение на трите природни резервата, попадащи на територията на НП „Пирин“.

След тази вълнуваща първа и много обещаваща среща с историята на защитената територия, групата отпътува до х. Гоце Делчев и с лифт се качи до х. Безбог.

Там от дългогодишния служител на парка, в чиито район е Безбог, групата се запозна отблизо с величествената природа в тази част от Пирин, както и със строгите мерки за охрана и опазване на територията. Много любопитни моменти от своята практика сподели Иван Попов, който е бивш възпитаник на Националната ПГГС „Христо Ботев“.

Красивата снежна обстановка допринесе за изключително доброто настроение, много усмивки и създаване на приятелски отношения между нашите и сръбски ученици. С изключителна гостоприемност групата бе посрещната от управителя на х. Безбог, който поднесе страхотни български гозби.

Коментари:

коментара