Вековна история, омагьосващ пейзаж и екологично образование посрещнаха групата от НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград в парк „Абатството на Монтевельо“

На 1 октомври групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград имаше изключително полезна визита в Регионален парк „Абатството на Монтевельо“. Посещението бе включено в програмата по проект „Изграждане на практически компетенции в сектора на горското стопанство и усвояване на добри практики в грижата за природните паркове и защитените територии“, договор 2020-1-BG01-KA102-078068, финансиран по програма „Еразъм +“.

Регионален парк „Абатството на Монтевельо“ е създаден през 1995 г. върху площ от 882 хектара, включени в екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Посещението му е уникално изживяване: омагьосващ пейзаж, който ревниво пази векове и векове история и много чудеса, които природата е решила да дари на човека. Погледът ви ще се изгуби сред зеленината на гората, между линиите на подредени лозя, които се развиват на полегати склонове и никога няма да напуснат очарователните сгради, които заемат най-високите точки.

Намираме се на светлинни години от забързаното ежедневие на града. „Parco dell’Abbazia di Monteveglio“ е място, където тишината успява да разкаже изключителна история: единствените звуци, които можете да чуете, са тези от природата. В това се убедиха всички от българската група с ръководители инж. Надежда Ганчева и г-жа Ирина Аврамова.

Най-високите върхове, като билото, където се намира древното абатство, защитават долината Рио Рамато: това е сърцето на цялата защитена зона. От гората преминаваме към есенните нюанси на лозята, които създават завладяващ дизайн по долните склонове. Към тях се добавят и по-студените цветове на глинените скали, които създават типичен контраст, от онези, които само майката природа може да създаде.

Територията е обогатена с множество исторически елементи, сред които интерес представляват и останките на замъка Матилда, известен със съпротивата срещу обсадата на император Хенрих IV през XIV в.

Екологичното образование е добре позната тема днес, предвид сериозните бедствия, причинени от човека на околната среда, в която живее.

Има много случаи на опустошения на територията и разрушаване на природни красоти поради липсата на екологично образование. За щастие в Италия има центрове, които превръщат защитата на околната среда и образованието в нейно отношение като начин на живот.

Сред тези центрове за образование в областта на околната среда (CEA) от особено значение е този, разположен в парка на абатството на Монтевельо.

Основната цел на тези центрове е да запознаят гражданите с проблемите и защитата на територията и околната среда, като започнем с образованието на децата, дори и в училищата.

Още през 80-те години в местните училища стартира постоянна програма за CEA, която продължава да дава добри резултати. С течение на времето предложението за образование и обучение се обогатява, което всяка година води до множество класове в парка, за да се проучат освен природни аспекти, агрономически, ландшафтни, исторически, архитектурни и социални аспекти. Голямата жизненост на проекта вероятно произтича от изключителните образователни възможности на тази територия, но преди всичко от ползотворното сътрудничество между учители, експерти и студенти.

Целият район е известен още с традиционното местно вино и добрата храна.

Коментари:

коментара