БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА ПИРОГРАФИЯ „ВЕЛИЧИЕТО БЪЛГАРСКО“ НА ИЛИЯН ПЕНЕВ

„Пирографията ми е хоби, но патриотизмът НЕ! Българин съм и се гордея с това!“

С тези думи се представя младият автор Илиян Пенев, който се дипломира с отличието „Първенец на випуск 2019/20“ в  НПГГС „Христо Ботев“.

На 5 септември , в навечерието на Съединението, Градската художествена галерия посрещна гостите на изложбата подобаващо.

В замисъла на събитието и в духа на празника, още пред входа на галерията, под звуците на три родопски гайди, с гордо вдигнат национален трибагреник, с красиви момичета в носии, заедно със своите гости от НД Традиция – Регионален Клон „Родопчани“, Илиян Пенев лично посрещна своите почитатели и гости.  Негови приятели, доскорошните му учители в гимназията, представители на читалищата, на Исторически музей, наши съграждани.

Още с влизането си, господин Георги Янчев, заместник – директор в гимназията му връчи Поздравителен адрес и цветя от името на ръководството на НПГГС „Христо Ботев“.

Изложбата се осъществи  със съдействието на Община Велинград, госпожа Мариана Зинкова – началник отдел „ХСД“ и госпожа Илияна Гешева – ст. експерт в отдела, присъстваха на събитието.

В изложбената зала, многобройните посетители имаха възможност да разгледат  оригиналните картини, всички посветени на героите  и славните събития от нашата история.

За протоколното за такива събития представяне на автора, Илиян избра госпожа Стефанова – негов класен ръководител и преподавател по Български език и литература.

Духовната връзка между учителя  и ученика е част от призванието на професията, а успехите на нашите ученици осмислят ежедневния труд на учителя, правят го значим и престижен. На това събитие,  благодарение на Илия Пенев,  призванието,  престижа , смисълът  на думата

„УЧИТЕЛ“, получиха своята представителност.

В емоционалните си и искрени думи, госпожа Стефанова определи родолюбието на Илиян като страст и отдаденост. А всяка една страст съчетава много любов, но и болка. Неслучайно Илиян черпи вдъхновение от историята и традициите, неслучайно  портретите на Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Вазов, героите български, владетелите български ,са значима част от изложбата. Помненето е част от дълга ни към тях.

В своето обръщение Илиян благодари на своите родители,на своите близки, на учителите си от Национална професионална гимназия по горско стопанство „Хр. Ботев“, на класния си ръководител,  на приятелите, помогнали да се осъществи събитието, на Община Велинград за подкрепата. Авторът представи на присъстващите изложбата „Величието българско“.

Три части, подредени  в хронология :

Владетели на България през трите български царства

Възрожденци, спомогнали за Освобождението на България

Традиции и фолклор

„И всичките пари, събрани от нея, ще даря за да помогна !“

Да даряваш и да помагаш безвъзмездно е благородно. А когато даряваш и помагаш на деца, „малките герои, водещи тежката битка с рака“ е задължаващо.

И това е най- емоционалната част от събитието, а и най- истинската. Илиян разказа за своята идея да помогне на децата на България, помагайки им така да спечелят своята битка  „за време – за бъдеще време“.

От името на дружеството „Деца с онкохематологични заболявания“, госпожа Петя Александрова, разказа за дейността му. В своето изказване тя не спести похвалите, с които показа своето възхищение от постъпката на Илиян, от неговото отношение към децата, когато ги е посетил и разбира се своята гореща благодарност за подкрепата му.

Към днешна дата средствата, които ще получи Дружеството са на стойност 6 780 лева. Илиян уточни, че има и няколко запазени картини, които ще се закупят по – късно.

Една изложба „Величието българско“, един наш ученик, който получи своето образование в НПГГС „Христо Ботев“.

Един млад българин, горд със своя корен, своето училище, своето битие.

Един творец, който достойно направи своя избор – да  дарява, защото приносът към другите е мярката за самия теб.

Един пример за добре свършена работа – от родителите, училището и учителите, от други родолюбиви българи и патриоти, които Илиян срещна по пътя си!

Аплодисменти за всички!

Коментари:

коментара