Авторитетно участие и успехи в Онлайн викторината „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се включи активно в Онлайн викторината „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“, организирана от природозащитната организация „Зелени Балкани“.

Близо 100 ученици от 16 учебни заведения в страната тестваха познанията си за защитените зони и за лешоядите – най-едрите и рядко срещани у нас и в Европа представители на Разред Ястребоподобни (Дневни грабливи птици). Според регламента право на участие във викторината имаха само ученици от VIII и IX клас. Самото онлайн състезание се проведе в периода между 27 и 29 април 2020 г.

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград бе авторитетно представена от 5 свои възпитаници – Фатме Рамаданова, Ивета Арнаудова и Илия Самоходов от VIII клас и Деница Баракова и Юлиана Клянцева от IX клас. Техен ръководител и наставник бе преподавателя по професионална подготовка инж. Филип Устабашиев. Всички възпитаници на гимназията проявиха отговорно отношение и представиха изключително успешно НПГГС „Христо Ботев“, завоювайки три първи, едно второ и едно трето място.

На 21 май (четвъртък), който е обявен като международен ден на Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, се състоя и награждаването на участниците от НПГГС „Христо Ботев“ в атрактивната викторина. Присъстваха директорът инж. Стефан Шулев и заместник-директорът инж. Надежда Ганчева. Церемонията протече при стриктното спазване на всички противоепидемични мерки.

В началото директорът на гимназията инж. Стефан Шулев поздрави участниците във викторината. Той отбеляза, че ученическите успехи са основна и неизменна съставна част от визитката на гимназията и винаги са повод за гордост.

„Постигнатите резултати са заслужено признание за положения от Вас труд“, подчерта още в своето слово инж. Стефан Шулев. Директорът на гимназията не пропусна да похвали и висококачествената работа на преподавателя инж. Филип Устабашиев, който селектира и подготви групата от петима ученици на НПГГС „Христо Ботев“.

Организаторите на викторината осигуриха тематични награди за всички участници. Учениците с най-голям брой правилни отговори получиха туристическо канче, настолна игра за Натура 2000, лешоядна тениска, лешоядна значка и магнит, моливи и информационни материали, както и сертификати за участие.

Сред богатата материална база на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград има и уникален учебен експонат на черен лешояд. Ценната находка притежава дългогодишна история. Птицата е добита през далечната 1958 г. в района на Белмекен. Суровите зимни условия тогава водят за кратко време до загиването на голямо количество селскостопански животни, отглеждани в района на Куртово. Труповете на умрелите животни и активния процес на разлагане стават причина за истинско нашествие на черни лешояди през 1958-а. Именно тогава ловци успяват да свалят една от младите птици от този вид. Препарираният лешояд десетки години е част от интериора на някогашния ресторант „Москва“, намиращ се по онова време в центъра на Велинград.

НПГГС „Христо Ботев“ съхранява учебен експонат на черен лешояд, добит през 1958 г.

През 2009-а година ценният експонат намира за учебна цел своя „нов дом“ – Националната ПГГС „Христо Ботев“. По случай 60-годишният юбилей на гимназията директорът инж. Стефан Шулев и приятели на училището полагат огромни усилия препарираната птица да бъде реставрирана, защото състоянието на експоната не е никак добро. И така днес величественият черен лешояд, разположен над стълбищното пространство, свързващо втория и третия етаж, продължава да бъде част от ежедневния ученически живот в гимназията.

Коментари:

коментара